<![CDATA[]]>

Första debatten mellan Borg och Waidelich

Camilla Björkman

Publicerades: 6 april, 2011

Skatter var den största debattfrågan när Anders Borg (M) och Tommy Waidelich, socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesperson, möttes i den första tv-debatten på onsdagskvällen. Småföretagare nämndes däremot inte.

Några av de ämnen som debatterades när finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesman Tommy Waidelich möttes i tv var sjukförsäkringsreglerna, skatter och arbetslinjen.

Det var när de började prata skatter som skillnaderna märktes tydligt. Tommy Waidelich var först ut:

– Vi ser inget behov idag av varken höjda eller sänkta skatter, sa han.

Anders Borg trodde dock inte på löftet och menade att både Per Nuder och Tomas Östros sagt samma sak:

– Och så gav man inga svar och sen när man var färdig med översynen visade det sig att 4 miljoner löntagare skulle få höjd skatt, fortsatte han.

Småföretagarfrågor sades det ingenting om i debatten. Däremot pratades det om RUT. På frågan om hur Waidelich såg på RUT-avdraget svarade han att man skulle diskutera om det är det mest effektiva sättet. Han pressades sedan i om RUT skulle få stanna och gav svaret:

– Det utesluter jag inte.

När debatten kom in på jobb sa Borg att Socialdemokraterna sedan valet inte har en jobbpolitik, varpå Waidelich kontrade med att Sverige har blivit kallare med en växande långtidsarbetslöshet och växande klyftor.

– Skattesänkningarna har gått till de rikaste, konstaterade han.

Borg kontrade med att säga att sysselsättningen stiger snabbare i Sverige än i något annat industriland, liksom arbetslösheten pressas ner snabbare här jämfört med andra länder.

– Lägger vi tillbaka flaskhalsarna i ekonomin då tar jobbpolitiken slut och då binder vi fast oss vid en massa arbetslöshet, avslutade Borg debatten.

Här kan du se hela tv-debatten.