<![CDATA[]]>

Krångliga skatter gör att du betalar för mycket

Ingrid Kindahl

Publicerades: 2 september, 2010

Skattetrycket sjunker, men både förtagare och privatpersoner betalar mer skatt än de tror. Det är en av poängarna i boken ”Klarspråk om skatter” som kommer ut i dag.

Anledningen att vi betalar mer än vi tror är att skattesystemet är så krångligt att få har ett grepp om det. Men i sin bok redogör författaren Eva-Lena Ahlqvist på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur det fungerar. Till vardags är Eva-Lena Ahlqvist chef för ledarredaktionen på Dagens Industri.

Snårigheten blir särskilt tydlig när hon beskriver arbetsgivaravgifterna. Det är en typ av skatter som företagare ofta riktar stark kritik emot. Och visst väger de tungt. Svenska företag betalar in 390 miljarder kronor till statskassan 2010. Det är den näst största skattekällan efter kommunalskatten.

Men håller man reda på reglerna finns det pengar att tjäna. Exempelvis beskriver Eva-Lena Ahlqvist vad som händer om en företagare anställer en person i nystartsjobb kompenseras av staten med minst den dubbla arbetsgivaravgiften. Arbetsgivaren får tillbaka mer pengar än som betalas in i arbetsgivaravgift. För personer som fyllt 26 år blir det dubbel avgift tillbaka – 62,84 procent på lönesumman. Ger man någon 100 kronor i lön kostar det knappt 70 kronor, mot drygt 130 normalt. Det är inte alla som känner till det.