3:12 reglerna skapar splittring i regeringen. Foto: Getty Images

Miljöpartiet säger nej till nya 3:12 reglerna

Redaktionen

Publicerades: 3 mars, 2017

Förslaget till de nya 3:12 reglerna splittrar regeringspartierna. Miljöpartiets anser nu att det skulle slå alldeles för hårt mot landets småföretag. 

Behandlingen av remissvaren till de nya 3:12-reglerna pågår för fullt på Finansdepartementet men redan innan det arbetet är klart drar nu Miljöpartiets tillbaka sitt stöd för förändringen av reglerna.

De hävdar att förslaget om att höja skatteuttaget på ägarutdelningar från fåmansbolag inte bör genomföras fullt ut.

– Som parti är detta vår ingång, att vi inte vill lägga fram ett förslag som skulle få för drastiska konsekvenser för svenska småföretag, säger Rasmus Ling som är Miljöpartiets finanspolitiska talesperson till TT.

Enligt Dagens industri är Miljöpartiet kritisk till effekterna av den så kallade förenklingsregeln, som innebär att en ägarutdelning från ett fåmansbolag bara får beskattas som kapitalinkomst upp till 100 000 kronor. Tidigare var taket 160 000 kronor.

– För landets småföretagare är det viktigt att förenklingsregeln lämnas i fred och att löneregeln inte försämras så kraftigt som enligt förslaget, säger Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch.

I förslaget till nya 3:12 regler vill regeringen även att skatteuttaget på kapitalinkomster för småbolagsägare höjs från 20 till 25 procent.

Ett slutgiltigt besked om hur reglerna ska se ut kommer senast i samband med höstbudgeten.