<![CDATA[Foto: Patrik C Österberg/All Over Press]]>

Lär dig av Runars bokföringsmiss

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 november, 2014

Se upp så att du inte gör samma misstag som Runar Sögaard. Han lämnade inte in bokföringen i tid och fick fängelse. Här får han och andra råd av Driva Eget.

Nöjesprofilen och före detta predikanten Runar Sögaard var ensam styrelseledamot och företrädare för ett bolag. 2011 och 2012 lämnade han inte in bokföring inom föreskriven tid. Nu döms han av Nacka tingsrätt till två månaders fängelse för två fall av bokföringsbrott.

”Brotten kan inte bedömas som ringa”, skriver rätten.

Enligt lagen har man sex månader på sig att lämna in sin årsredovisning, men för Runar Sögaards bolag tog det ytterligare sju respektive åtta månader. Att han påtalat för redovisningsfirman att årsredovisningarna behövde göras anser inte tingsrätten är tillräckligt.

– Domen är för sträng. Vi kommer att överklaga detta, säger Runar Sögaards advokat Leif Gustafsson till Aftonbladet.

Tingsrätten konstaterar dock att Runar Sögaard haft indikationer på att hans redovisningsfirma inte skulle klara av att upprätta årsredovisningar i tid.

Han har även dömts för flera fall av bokföringsbrott tidigare. Att det handlar om återfall i brottslighet – som dessutom skett under prövotid från de tidigare utdömda icke frihetsberövande straffen är en anledning till att straffet blir fängelse.

– Jag vet att han är dömd vid tidigare tillfällen för liknande brott, men det är inte på den nivån att fängelse är ett lämpligt straff. Han har haft en oerhörd otur med sina redovisningskonsulter. säger Leif Gustafsson till Aftonbladet.

Det gäller nu att andra företagare lär sig av Runars misstag. För Runar och andra som i fortsättningen inte vill riskera bokföringsbrott har Driva Eget sammanställt dessa viktiga råd: 


Tips! Lär dig bokföring med vår webbkurs. 
Brottas du med debet och kredit? Behöver du en grundkurs i bokföring? Gå då vår webbkurs med Peter Reivall.