Så bråkar de om småföretagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 21 mars, 2010

Ett bråk har blossat upp mellan Svenskt Näringsliv och alliansen. Svenskt Näringsliv anklagar alliansen för att inte infria sina vallöften till företagarna. Maud Olofssons statssekreterare svarar:
– Deras kritik är orättvis och onyanserad, ryter Jöran Hägglund ifrån.

Svenskt Näringsliv är inte nöjda med alliansens företagarpolitik, eller snarare brist på den. När de igår på nytt gick till attack mot den skrädde de inte orden.

– Det är förvånande att regeringen inte har gjort större ansträngningar när det gäller företagandet, eftersom det är ett område som har varit en viktig del av alliansprofilen, sa Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Dagens Industri.

Han pekade på att andelen företagare vid makten har minskat från närmare 7 procent till 6,7 procent, när i själva verket fler brukar starta företag i lågkonjunktur.

Tillsammans med Svenskt Näringslivs skatteexpert Krister Andersson sa han också att regeringens förbättringar för till exempel fåmansföretagens beskattning överskuggats av en rad försämringar på skatteområdet för till exempel handelsbolag och handeln med förlustföretag. Dessutom påpekade de att inte mycket har gjorts för att det ska bli lättare att anställa.

Idag kom svaret från alliansen när Jöran Hägglund, näringsdepartementets stadssekreterare, ryter ifrån:
– Deras kritik är orättvis och onyanserad, säger han i Dagens Industri och fortsätter:
– Det stämmer att andelen nyföretagare brukar öka i lågkonjunktur. Men att företagandet nu har minskat ska ses i ljuset av att vi har haft en extrem ekonomi- och finanskris.

Svenskt Näringsliv pekade igår på att det finns ett antal vallöften som inte har infriats. På det svarar Jöran Hägglund:
– Det beror helt enkelt på att vi inte har mäktat med alla delar, och i något fall har vi heller inte prioriterat det rent ekonomiskt eftersom det kom en finanskris emellan som krävdes åtgärder.

Även Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ger svar på tal i en debattartikel i torsdagens Expressen. Han menar att företagen måste lägga manken till för jobben, klimatet och jämställdhetens skull.

”Vi har sett flera företag som aktivt anstränger sig för att erbjuda unga, invandrare och långtidsarbetslösa arbete vilket är utmärkt. Fler kan följa i deras spår”, skriver Schlingmann.