<![CDATA[]]>

SÄNK SKATTEN NU – så gör du

Redaktionen

Publicerades: 10 december, 2014

Det är nu före årsskiftet som skatten går att sänka. I deklarationen är det ofta för sent. Nu ger vi dig tips på hur du gör!

Sänk skatten inför årsskiftet – det är lättare än du tror, och sedan är det ofta för sent. Vi på Driva Eget hjälper dig! Mest varje dag fram till jul ger Driva Egets Anders Andersson råd om hur man gör på avdelningen Skatt. Det är lönande skatteplaneringsråd som gäller speciellt inför årsskiftet – årsskiftesråd helt enkelt.

Se även Anders Anderssons skatteråd i Driva Egets decembernummer som kommer i veckan (bli prenumerant här så får du det hem) och i hans blogginlägg här!

Det viktigaste är att se över vilken inkomst du i år ska deklarera för. En av fördelarna med att vara företagare är nämligen att du själv kan reglera din lön, så att skatten blir den lägsta möjliga.

  • För dig som har aktiebolag gäller det att välja hur mycket som bolaget ska skatta av med bolagsskatt och hur mycket ägarna ska ha i lön och/eller utdelning. Det måste göras före årsskiftet.
  • För dig som har enskild firma eller handelsbolag blir årets inkomster minus kostnader ett överskott. Det som blir kvar inklusive löneuttag under året blir som ett överskott. Detta kan man minska genom avsättningar till periodiseringsfond eller expansionsfond. Det går då att i princip själv bestämma 2014 års inkomst i deklarationen i maj nästa år, men det kan finnas skäl att göra det redan före årsskiftet.

Årsskiftesråd 1: Här är rådet som kan sänka skatten radikalt. Men då måste du ofta ge dig själv en extra löneförhöjning nu i december.

Årsskiftesråd 2: Sälj med vinst i december – sänk skatten

Årsskiftesråd 3: Tjäna på att sänka din lön

Årsskiftesråd 4: Se här när det är bra och dåligt med pensionsförsäkring