<![CDATA[]]>

Semlan – en avdragsgill godsak

Camilla Björkman

Publicerades: 16 februari, 2010

Spara kvittot när du köpte semlor till dig, dina anställda eller dina kunder på semmeldagen. Läs här hur du gör för att göra fettisbullen till en avdragsgill förmån.

I år går tiotusentals småföretagare över hela Sverige och köper semlor till sig och sina anställda.

Är du en av dem – glöm då inte att spara kvittot för semlorna. De är nämligen avdragsgilla. Även om det inte finns en speciell kategori för just semlor räknas de under ”Personalvårdsförmåner” i företagets kostnader.

För att semlorna ska bli avdragsgilla måste förmånen gälla alla i företaget. Du kan alltså inte bara köpa semlor till några.

Du som inte har anställda kan inte använda posten personalvårdsförmåner. Däremot kan du bjuda på semlor på till exempel ett kundmöte och då ta upp kostnaden som representation.

Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år. Det är i snitt fem köpta semlor per person. Till det tillkommer hemmagjorda semlor.

Årets stora trend är semmelwrapen, utformad som en wrap i stället för ett klassisk bulle. Uppfinnare heter Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet på Karlavägen 77.

I grunden är wrapsemlan precis som en vanlig klassisk semla. Skillnaden är att degen kavlas tunt och gräddas kort tid.
– Det är hundra gånger mer efterfrågan på semmelwrapen än vad jag räknat med. Vi har fått ta in extra personal för att hinna med, säger Mattias Ljungberg till Allt om Stockholm.

 

Artikel uppdaterad 2015-02-17.