<![CDATA[Hundvakt är ett extraknäck som allt fler kan tänka sig. Foto: Getty Images]]>

Dryga ut kassan med extrajobb – kolla bästa alternativen

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 17 februari, 2017

Intresset för den så kallade gig-ekonomin är stort. En ny undersökning visar att fler än hälften av de tillfrågade vill dryga ut kassan med enklare uppdrag. Men kolla först om det är mer fördelaktigt för dig att driva verksamheten i egen firma.

Enligt en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av faktureringsföretaget Ukko är intresset för att dryga ut inkomsten med att ta ett gig, det vill säga enklare uppdrag, störst bland ungdomar mellan 18 och 29 år (69 %) samt studerande (72 %) och arbetslösa (81 %). Men även bland pensionärer där drygt 4 av 10 är positiva till att jobba gig.

Traditionellt har det varit vanligast att arbeta som lättföretagare inom media, kultur och hantverkssektorn. Men undersökningen visar på ett stort intresse för enklare uppdrag: På topp tre finns till exempel ut ”gå ut med hund” (42 %), ”gå ärenden” (42 %) och ”utföra enklare uppdrag i hemmet, såsom montera möbler, koppla in apparater” (41 %).

Det är däremot stora skillnader mellan vilka uppdrag vi svenskar är villiga att ta oss an och vilka uppdrag vi faktiskt är villiga att betala för. 42 procent av de tillfrågade kan tänka sig att gå enklare ärenden för att dryga ut kassan, men bara 2 procent kan tänka sig att betala för det.

– Det är en otroligt spännande utveckling där vi inom en snar framtid kommer att få se många traditionella arbeten försvinna. När folk i allt större utsträckning tar sig an mer eller mindre komplexa kortsiktiga uppdrag är det inte troligt att man startar företag, utan här tror vi att lättföretagande är en enkel lösning för många, säger Markus Lyyra, Sverigechef på Ukko.

Det finns flera fördelar och nackdelar med att anlita ett faktureringsföretag beroende på vilken verksamhet som är aktuell för dig. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på. Läs mer här!

Gig som flest är intresserade av

  1. Gå ut med hund (42%)
  2. Gå ärenden (42%)
  3. Enklare uppdrag i hemmet – montera möbler, koppla in apparater (41%)
  4. Ge läxhjälp (34%)
  5. Trädgårdsarbete (29%)

 Tjänsterna vi helst betalar för 

  1. Städning (53%)
  2. Trädgårdsarbete (25%)
  3. Teknik- och IT-support (24%)
  4. Administrations- & ekonomiuppdrag (15%)
  5. Inredningshjälp (13%)

Undersökningen bygger på ett riksrepresentativt urval av 1 000 svenskar mellan 18 och 79 år. Frågorna utfördes i form av en webbenkät i mitten av januari.