Svenska företagare vill att det ska bli enklare att starta eget. Foto: Getty Images

”Det måste bli enklare att starta eget”

Samuel Karlsson

Publicerades: 26 september, 2018

Nio av tio småföretagare tycker att regeringen borde göra mer för att fler ska starta och driva företag. Det visar en färsk undersökning från Visma. De viktigaste förändringarna är enklare regler och lägre trösklar för att anställa, enligt de tillfrågade företagarna.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Deras bidrag till ekonomisk tillväxt, sysselsättning och välfärd kan inte underskattas. De frågor som småföretagarna tycker är viktiga borde därför få större uppmärksamhet i valet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att nio av tio småföretagare, 86 procent, anser att regeringen borde göra mer för att fler i Sverige ska starta och driva företag. Bara 3 procent av landets småföretagare ger regeringen godkänt.

Enklare regler

Färre och enklare regler kommer överst när småföretagarna får rangordna vilka frågor de anser att politikerna borde prioritera, tätt följt av att göra det enklare och billigare att anställa fler medarbetare. Därefter följer stärkt ekonomisk trygghet för småföretagare, något som tidigare undersökningar har visat avskräcker många entreprenörer från att starta ett företag.

– Vi vet att var tredje svensk drömmer om att ha ett eget företag. Att fler vill och vågar välja småföretagslivet är viktigt för hela Sverige, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns i dag omkring en miljon företag, varav den stora majoriteten har en eller ett fåtal anställda. Under 2017 startades drygt 68 000 nya företag.

Om undersökningen:

Frågorna som ställdes var: I vilken grad överensstämmer du i följande påstående: Regeringen borde göra mer för att svenskar ska starta och driva företag? samt Utifrån din vardag som företagare – vilka av följande frågor tycker du att politikerna borde prioritera.

Undersökningen genomfördes via e-post till omkring 17 500 småföretag mellan den 18 och 30 april 2018. Sammanlagt svarade 1 313 företag på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.