<![CDATA[Supanne och Niklas Andersson ska starta orkidéer import.
Foto Rickard Nilsson
© Rickard Nilsson Bild AB]]>

Expertens råd – så ska ni finansiera företaget

Ingrid Kindahl

Publicerades: 15 juli, 2015

Tänk om vi skulle importera orkidéer från Thailand och sälja i Sverige? Den idén fick paret Supannee och Niklas Andersson. Men för att den ska bli verklighet måste de lösa det vanligaste problemet av alla – finansiering.

Supannee Andersson är thailändska och bor numera i svenska Klippan tillsammans med sin man Niklas. Hon är delägare i ett blomsterföretag i sitt hemland, så hon vet sedan länge hur produktionen av orkidéer går till.

I dag studerar Niklas till fastighetstekniker och Supannee jobbar som timanställd undersköterska. Deras dröm är att driva ett eget företag tillsammans. Vem av dem som kom på att importera orkidéer till Sverige minns de inte, men nu är de i gång med förberedelserna.

– Det är vårt kvällsnöje att ta kontakt med myndigheter som Tullverket och Jordbruksverket och försöka hitta finansiering, säger Niklas Andersson.

Just nu är Niklas och Supannee inne i ett knepigt skede: De kan inte börja marknadsföra sig hos de svenska återförsäljarna förrän de har fått en prisuppgift från de thailändska odlarna. För att få det måste de resa till Thailand, förhandla med odlarna och köpa med sig varuprover hem.

Dessutom måste de hyra det växthus de behöver som lagerlokal, fixa med transporter och hur distributionen till återförsäljarna ska fungera. Till allt detta behövs mellan 50 000 och 100 000 kronor, enligt Niklas och Supannees bedömning. Nu letar de finansiering, och planen är att slippa låna.

Här svarar experten Bosse Almqvist, ansvarig rådgivare på Nyföretagarcentrum i Solna/Sundbyberg, på Supannee och Niklas Anderssons dilemma.

Bosse Almqvist

Bosse Almqvist

Hur ska vi hitta finansiering till att starta företaget?

Expertsvar: Niklas och Supannee måste spara ihop de pengar de behöver för sin resa till Thailand och allt som behövs för att sätta upp företaget. Det finns helt enkelt ingen som ger bort pengar i det skedet. Såvida man inte har föräldrar eller släktingar som vill ställa upp, säger Bosse Almqvist. Banken kan förmodligen låna ut, men i så fall mot säkerhet. Almi har så kallade mikrolån, man kan enkelt klicka sig fram till information om det på hemsidan.

Går det att få pengar från affärsänglar?

Expertsvar: Nej, den vägen tror jag inte är öppen för Niklas och Supannee. Affärsänglar brukar ställa krav, till exempel om att få omvandla delar av lånet till aktier om bolaget går riktigt bra. De brukar leta efter en multiplikatoreffekt och kan då vilja satsa lite större belopp, säger Bosse Almqvist.

I vilken ände ska vi börja när det gäller prissättningen på orkidéerna?

Expertsvar: Den rätta änden är att upprätta en ordentlig affärsplan och en budget. Om det inte kan göras utan att resa till Thailand, måste steg nummer ett vara att spara ihop pengar till den, säger Bosse Almqvist. Bra hjälp på vägen till en realistisk affärsplan och budget finns att få. Niklas och Supannee kan vända sig till Nyföretagarcentrum Skåne Nordväst för att få gratis rådgivning och hjälp. Läs också mer om att skriva affärsplan på driva-eget.se/affarsplan.