<![CDATA[]]>

Nu blir det enklare att starta aktiebolag

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 27 oktober, 2014

Många tycker att det är krångligt att starta aktiebolag – men nu blir det lättare.
– Vi har halverat antalet uppgifter som företagaren själv behöver fylla i, säger Sofia Eriksson på Bolagverket.

Aktiebolag är idag den vanligaste och mest populära företagsformen vid start av företag. Men många upplever processen som krånglig.

Från och med idag kan nu två av tre blivande företagare göra en enklare anmälan till Bolagsverket – direkt på den myndighetsgemensamma webbplatsen verksamt.se.
– I Enkel anmälan har Bolagsverket redan fyllt i uppgifter som vi vet att många upplever som svåra. På så sätt blir det färre uppgifter och enklare för blivande företagare att starta sitt aktiebolag, säger Sofia Eriksson, koordinator för e-tjänster på Bolagsverket.

Två av tre blivande företagare gör exakt samma val när de startar sitt aktiebolag. Det gäller till exempel uppgifter om aktiekapital, bestämmelse om revisor och vem som ska vara stiftare och aktieägare.
– Nu har vi gjort processen enklare för alla nyföretagare som vill starta aktiebolag. Med Enkel anmälan har vi halverat antalet uppgifter som företagaren själv behöver fylla i, säger Sofia Eriksson.

De företagare som inte kan eller vill göra en Enkel anmälan, kan precis som tidigare göra en anmälan där samtliga val och uppgifter fylls i manuellt.