<![CDATA[]]>

Nybliven förälder? Dags att starta företag!

Camilla Björkman

Publicerades: 8 februari, 2013

Sugen på att starta eget under föräldraledigheten? Planera, lägg upp en plan – och strunta i att folk blir provocerade. Det menar Emma Pihl, företagare och författare till boken ”Grattis! En bebis och ett drömjobb”.

Många drömmer om att starta eget företag. Men vardagen rullar på och jobbet gör att man inte har tid att utveckla de där tankarna på något eget.

Då kan föräldraledigheten vara ett utmärkt tillfälle, menar Emma Pihl, författare till nya boken ”Grattis! En bebis och ett drömjobb”.

– Man får distans till vardagen och kan fundera på vad man egentligen vill göra, säger hon.

Hon är själv ett exempel på att det går. När hon väntade barn fick hon en idé om ett hjälpmedel som motverkar dålig hållning. Det ledde till att hon utvecklade och började sälja produkten Posture, som rätar upp ryggen och bidrar till en bättre hållning.

– Samtidigt började folk prata med mig om vad de själva ville göra när de kom tillbaka från föräldraledigheten. De var sugna på att hitta på något nytt, säger hon.

Hennes bok riktar sig till både män och kvinnor. Men trots att män har jobbat under föräldraledigheten i alla tider kan ämnet karriär och nyblivna mammor vara en öm tå.

– Hade jag skrivit en bok om hur man kommer igång med sin träning som nybliven mamma skulle ingen reagera, men så fort det handlar om att mammor ska jobba blir folk provocerade.

Själv tycker hon att det är viktigt att kvinnor ska ha samma möjlighet att jobba, och starta eget, under föräldraledigheten som män har.

– På lång sikt betyder det mycket för jämställdheten. Att ha ett roligt och intressant jobb gör att man inte automatiskt tar på sig att vabba eller vara borta från jobbet.

Samtidigt varnar hon för att företagandet kan bli en kvinnofälla. Man ser firman som ett sätt att jobba hemifrån och tar på sig mer jobb i hemmet, än att driva eget med allt vad det innebär.

Oavsett hur man väljer att lägga upp sin start gäller det att planera och fokusera:

– Man kommer aldrig att ha tid över, utan man måste själv se till att ta sig tid, säger hon.

Sugen på att kicka igång ett företag under föräldraledigheten? Här är Emma Pihls fem råd på hur du kan komma igång med ett nytt företag under föräldraledigheten:

1. Hämta inspiration
Det finns många inspirerande forum som anordnar träffar och kurser för nya företagare, till exempel Nyföretagarcentrum. Gå dit, hämta in feedback på din idé och få tips och råd.

2. Sätt upp en plan
Fundera på vad det är du vill göra och hur det ska gå till. Du kommer antagligen aldrig att ha en massa tid över som nybliven förälder, utan du måste ta dig tiden själv.

3. Bli föräldrasmart
Var inte rädd för att ta med ditt barn i olika affärssammanhang. Emma Pihl la till exempel möten direkt efter babysimmet – då var hennes dotter trött och sov sig igenom hela mötet. ”Dessutom blir mötet effektivt, man kan inte hålla på hur länge som helst”, säger hon.

4. Sikta högt!
Många tänker att man inte kan ha mål och ambitioner under föräldraledigheten. Vänd på det i stället: Säg att du ska sikta högt men att du inte blir besviken om du får ändra om i planen.

5. Prioritera bort
Vissa blir provocerade när nyblivna föräldrar jobbar, men tänker inte på att det kan vara i stället för att städa, rensa eller titta på tv. ”Vill man starta upp under föräldraledigheten måste kanske något annat stryka på foten, till exempel att det är exemplariskt städat hemma”, säger Emma Pihl.

Läs också Camilla Björkmans blogginlägg: Fy skäms om du är mamma och entreprenör!

Emma Pihl kom på idén till ett hjälpmedel för bra hållning, Posture, när hon själv var föräldraledig.

Artikeln uppdaterad 2015-01-14.