<![CDATA[]]>

Starta företag med din partner

Camilla Björkman

Publicerades: 1 mars, 2011

När Niklas vaknar mitt i natten med en lysande jobbidé behöver han bara väcka Gabriella med en liten knuff. De är gifta och jobbar ihop i den egna firman. Här är deras råd till andra par som vill starta företag ihop.

Att driva bolag med sin partner är vanligt bland småföretagare. Ofta är det en utmärkt lösning: ni känner och litar på varandra, kan ta snabba beslut vid köksbordet och delar samma passion. Dessutom kan ni lättare planera livet kring företaget.

Men att vara både kärleks- och affärspartners är en speciell relation. Det vet Gabriella och Niklas Holm som tillsammans med en kollega äger och driver YRMiS (Young Role Models in School), ett företag som ska inspirera ungdomar till mer genomtänkta gymnasie- och eftergymnasiala val. Båda lämnade sina fasta jobb och trygga inkomster – ett rejält vågspel när man har barn.

– Det är en av de svåraste bitarna, säger Niklas. Startar du företag med din partner finns inget skyddsnät, går bolaget åt pipan har du ingen inkomst kvar.

För att lyckas med både företaget och relationen tipsar de om att ställa frågan:

  • Kan vi jobba ihop? Det är en sak att ha det bra hemma – en helt annan att fungera i ett arbetsteam. Ett tips är därför att snacka ihop sig om varandras starka och svaga sidor och anpassa sina roller efter dem.

Att börja bråka är en vanlig rädsla när man startar företag ihop. För att undvika konflikter tipsar paret om två saker:

  • Att ta tag i problem direkt och att alltid vara öppna mot varandra.
  • Att inte kliva in i varandras ansvarsområden.
    – Man får försöka se vad den andre är bra på och låta varandra göra sin grej, säger Gabriella.

Firmans pengar kan vara en annan känslig puck för parföretagare. Tänk om man blir osams? Gabriella och Niklas har löst det med att ta in hjälp för att sköta bokföring och revision. Alla andra pengabeslut tar de ihop.

– Det är jätteviktigt att inte en bestämmer allt, säger Gabriella. Går något snett är annars risken att den personen får ta hela skulden.

Deras bästa råd till andra som vill starta eget med en partner: Att bara göra det om man har 100 procent förtroende för varandra.

– Annars går det åt skogen på alla plan, både hemma och på jobbet, säger Niklas. Men klarar man det finns det inget roligare än att jobba med sin partner.

Artikeln är en sammanfattning av ett större reportage i tidningen Driva Eget, och uppdaterad 2015-08-06.