<![CDATA[]]>

Steg 3: Så får du finansiering till ditt företag

Annika Rosell

Publicerades: 2 september, 2010

Del 3 av Driva Egets starta-eget-skola handlar om hur du finansierar din affärsidé. Ofta kommer pengarna från dig själv, men ibland är det bra med ett banklån. Här är råden du behöver för att få banken på din sida.

1 Förbered dig.
Innan du kontaktar banken för att diskutera ett lån eller en kredit är det viktigt att göra hemläxan. Du bör ha en konkret affärsidé (om företaget är nytt), en trovärdig affärsplan och gärna kunna visa en budget och en likviditetsbudget för den närmaste tiden. Nya företag kan få bra hjälp av Nyföretagarcentrum.

2 Skriv affärsplanen rätt
Det är inte bara nystartade bolag som vinner på att kunna visa upp en affärsplan för att få låna. Etablerade företag bör damma av sin gamla affärsplan och uppdatera den inför samtalet med banken.
– Innehållet i affärsplanen är viktigare än formen och den får inte vara för lång, högst två A4-sidor, menar Stefan Andersson, chef för Företagsmarknad Små- och medelstora företag i SEB.

Tänk också på att den ska läsas av människor som inte är lika insatta i ditt företags verksamhet eller branschen som du är. Gör den så enkel och konkret som möjligt.

– Jag har sett utmärkta affärsplaner som har varit uppställda i punktform, säger Stefan Andersson.

För att mungiporna ska börja peka uppåt på din bankkontakt kan det också vara viktigt att du poängterar vad som skiljer dig från dina konkurrenter.

Det behöver inte vara någon unik uppfinning eller affärsidé, utan det kan räcka med att du påpekar att i just det här bostadsområdet finns ingen frisör. Bara det faktum att du nämner det i affärsplanen signalerar att du har gjort din läxa.

Många som kämpar med affärsplanen tycker att det känns näst intill omöjligt att i förväg redovisa var kunderna eller marknaden finns.

– Vänd på frågeställningen, uppmanar Stefan Andersson. Berätta i stället hur och var du tänker marknadsföra företaget. På webben? I lokaltidningen? Genom dina nätverk? Eller är din första kund rentav din förra arbetsgivare? Berätta sådant för banken.

3 Gör en realistisk budget
Budgeten som banken också vill se brukar vara nästa stötesten. Huvudsaken är att den upplevs som realistisk och inte innehåller för många ”om” eller ”när” konjunkturen vänder?. Budgeten bör utgå från dagsläget.

Banken efterfrågar också en likviditetsbudget. Du som söker rörelsekredit måste visa när försäljningen sker och när du kan få betalt.

4 Klä dig rätt
Nu har du affärsplan och budget prydligt insatta i en pärm. Då är det väl bara att sätta på sig gåbortskostymen eller dräkten och knacka på i marmorpalatset?

– Nej, säger Stefan Andersson. Var klädd som du är klädd på företaget. Jag vet att bankerna har mycket att jobba på för att alla kunder ska känna sig väl till mods, men man behöver inte klä upp sig.

Genom att visa hur du ser ut när du träffar dina kunder får banken också en bättre känsla för din affärsrörelse, påpekar han.

– Håll en löpande dialog med din bank, och hör inte bara av dig när du behöver låna pengar. Då lär banken känna ditt företag och det kan underlätta om det i framtiden dyker upp något som kräver en investering.

Säger banken nej? Här finns sju råd att snabbt få in pengar.

Se här hur stor lånekostnaden blir med olika räntesatser.

En annan väg för att få in pengar till ditt företag är att kontakta en affärsängel. Men tänk dig noga för innan du släpper in någon annan i firman. Här är råden du behöver.