<![CDATA[]]>

”Vad ska jag ta betalt för konsultjobbet?”

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 7 oktober, 2015

Läsaren Yvonne undrar hur hon ska tänka när hon går från anställd till konsult. Driva Egets Camilla Björkman ger råd.

Driva Egets läsare Yvonne har i dag en månadslön på 37 000 kr för en heltidsanställning. Nu vill hon arbeta som konsult två dagar i veckan för 850 kronor i timmen och undrar hur hon ska lägga upp sitt förslag och vad hon ska ta betalt.

Driva Egets Camilla Björkman ger råd:

Det timpris du föreslår motsvarar nästan exakt 37 000 kronor i månadslön enligt vår kalkyl på driva-eget.se/fakturaellerlon om du jobbar två dagar i veckan. Nu vet jag inte vad du jobbar med men timpenningen kan anses rimlig eller till och med låg. Vill du testa om du kan ta högre kan du använda vår kalkyl på driva-eget.se/prissattning.

Utmaningen för dig blir att förklara för din arbetsgivare varför de ska betala lika mycket för att bara ha dig två dagar i veckan i stället för fem. Du kan då trycka på att upplägget blir mer flexibelt för dem. Behöver de skära ner kan de säga upp avtalet – en risk du också får ta. De slipper också kostnader för arbetsplats och utrustning om du inte sitter hos dem.

En variant är annars att inte sitta hos dem. Då säger du bara att du fakturerar en viss summa i månaden för ett visst jobb och sedan är det upp till dig hur många timmar du lägger ner.