Marie-Theras och Christian Johansson drog igång mrs Curlie´s tillsammans.

”Våga tänka stort redan från start”

Samuel Karlsson

Publicerades: 7 augusti, 2018

Många startar sin firma som en hobbyverksamhet vid sidan av sitt vanliga arbete. Christian och Marie-Therese Johansson gjorde tvärt om och gick ”all in” redan från start när de drog igång Mrs Curlie´s.

Doften är oemotståndlig. Redan på tröskeln till Mrs Curlie´s sommarbutik på Tjolöholms slott i Kungsbacka börjar det vattnas i munnen. På hyllorna i lokalen trängs påsar och förpackningar med

Mrs Curlie själv i butiken på Tjolöholm.

engelsk fudge i alla möjliga smaker. Från champagne till mörk choklad kryddad med havssalt. Bakom disken i butiken bjuder Christian på smakprover som får även den mest tveksamme att ge upp sitt sista motstånd och plocka fram plånboken för att investera i läckerheterna.

– Det är häftigt att få en direktkontakt med kunderna. Då märker man vilka smaker som fungerar och vad vi kan bli bättre på. Det här är också en perfekt miljö för oss eftersom det är ett engelskt slott och vi säljer engelsk fudge, säger han.

Christian driver företaget Mrs Curlie´s tillsammans med sin fru Marie-Therese, som för övrigt har väldigt krulligt hår, men ingen av dem har egentligen någon direkt bakgrund inom branschen. Han är utbildad civilingenjör och hade en chefsposition på NCC och Marie-Therese var lärare när de bestämde sig för att sadla om. Det är fem år sedan nu och idag har de 320 aktiva återförsäljare runt om i landet.

Hur gick tankarna när ni sade upp er för att satsa på engelsk fudge?

– Vi bestämde oss redan från start att tänka stort. Om vi hade börjat med en hobbyverksamhet kunde vi kanske lagt tio timmar var i veckan på firman. Nu kunde vi istället jobba heltid två personer för att få fart på verksamheten från dag ett. För oss har det varit en enorm fördel.

Varför valde ni att satsa på den här produkten?

– Mina svärföräldrar hade redan sålt fudge under julmarknaden på Liseberg med framgång så det fanns en del kontakter att bygga på. Men vi ville ta konceptet ett steg vidare. Vår målsättning är att förändra den svenska fikakulturen med kaffe, bulle och kaka. Vi vill lägga till den fudge. Åker du till England tillverkas det fudge i varje liten by men i Sverige har vi inte den traditionen. Vi upplevde att det fanns ett hål på marknaden som vi kunde fylla. Vi samarbetar med en av de bästa tillverkarna i Cornwall som står för produktionen.

Hade ni inga funderingar på att tillverka fudgen själva?

– Nej, det har aldrig varit någon ambition från vår sida. Man har tillverkat fudge i flera hundra år i England och är bäst i världen på det. Vi tar fram våra smaker men de står för tillverkningen. Det blir den bästa kombinationen för oss.

Hur går det till när varorna skickas till butikerna?

– Vår tillverkare i England skickar numera fudgen till ett tredjepartslager som sköter all lagerhållning och paketering. Allt jag behöver göra är att maila över beställningen från våra återförsäljare och därefter skickas varorna med DHL. Tidigare packade och skickade vi allt själva och det tog mycket tid från den vikitigaste delen, försäljningen.

Vad har ni för framtida målsättning för verksamheten?

– När vi startade satte vi ett mål på 1000 återförsäljare år 2020. Nu är det inte lika viktigt längre. Det är bättre att knyta till sig rätt återförsäljare än ett ha så många som möjligt. Den stora vinsten för oss är att vi fått makten över vår egen tid. Vi kan jobba när vi vill och var vi vill och har även möjlighet att gå ner i tid. Min dröm är att jag ska kunna jobba halvtid med Mrs Curlie´s och satsa på nya projekt under min övriga tid. Det finns flera idéer som jag vill satsa på.

Intervjun med Christian börjar lida mot sitt slut och jag passar på att provsmaka en liten bit fudge med champagnesmak. Och den är helt oemotståndlig. Innan jag lämnar butiken för att besöka Tjolöholms trädgårdar kan jag inte låta bli att inhandla lite fudge för att förgylla eftermiddagens fika med.

Tjolöholms slott med sin brittiska arkitektur syns i bakgrunden. En perfekt plats att sälja fudge på. Foto: Kajsa Sjölander.

(Mrs Curlie´s butik på Tjolöholm är öppen varje dag till den 30 augusti)

Tre tips till dig som vill sadla om

  1. Lägg ner tid på affärsplanen och sätt tydliga mål.
  2. Satsa heltid från start. Det ger dig större möjligheter att lyckas.
  3. Våga tänka stort redan från början och våga testa dina idéer.

Läs också: Succé för sommarbageri

Läs ocksÅ: Så lyckas du med ditt café

Av: Samuel Karlsson