Premium

”Jag vill förändra världen – alla borde ha det som mål”

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 7 januari, 2021
Publicerades: 31 oktober, 2019
12 minuters läsning

Serieentreprenören Jessica Löfströms mål är att förändra världen.
Medlet? Envishet och smarthet, förstås. Men att bli riktigt förbannad ska inte heller underskattas…

Glöm blygsamhet. Det ligger inte för Jessica Löfström, grundare och vd för Expanderamera.

– Jag är en serieentreprenör som gillar extrema utmaningar, att ta sig an dem och sedan lyckas förändra världen. Det låter ambitiöst, men jag vill ändå förändra min värld. Jag tycker alla ska ha det som mål, säger hon som svar på frågan ”vem är du?”.

LÄS OCKSÅ: FRÅN SÄLJSKYGG TILL SÄLJTRYGG – SÅ GÖR DU

Det har snart gått 20 år sedan Jessica startade sitt bemanningsföretag Expandera mera, det första bemanningsföretaget inom byggsektorn.

– Jag startade för att jag inte visste att det fanns en fackförening som hette Byggnads, säger hon och skrattar.

Blockerades i sju år

Fast skrattade gjorde hon inte just då. Historien om hur hennes företag blockerades av Byggnads i hela sju år har hon berättat många gånger vid det här laget. Hon hade helt enkelt utmanat en gammal struktur och mötte extremt motstånd från såväl fack som byggföretag.

– Ingen av dem ville förändra, vi utmanade hela kollektivavtalet och maktstrukturen och de gillade de inte, konstaterar Jessica när hon samtalar med Gustaf Oscarson i podden Ordinary People Who Do Badass Things.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR:

Sju år skulle det ta innan konflikten var löst. De flesta andra entreprenörer hade nog gett upp för länge sedan. Men Jessica fungerar just inte som alla andra.

– Jag har ju ett jättestarkt rättspatos för vad som är rätt och fel och rättvist, konstaterar hon som förklaring till hur hon orkade.

I år, nästan tjugo år senare, väntas Expandera mera omsätta runt 100 miljoner kronor.

Att det blev just bemanningsföretag inom bygg var lite av en slump. Hon hade först ett företag som skulle sälja viltkött. Då behövdes demonstratriser till butikerna.

Passion för att göra gott

– Det gick så bra att andra ville hyra mina demonstratriser, på så sätt kom jag in på bemanning. Sedan hade vi bemanning inom allt. En kompis hade ett möbelmonteringsföretag och behövde väldigt mycket folk på kort tid, 15–17 möbelmontörer. När det uppdraget var slut sa en av killarna ”jag har yrkesbevis som träarbetare, kan du inte hyra ut mig till Skanska?”. Där började det.

Jag fixade 30 smålägenheter och tog folk från A-kassa till anställning.

För Jessica räcker det inte med att se en affärsmöjlighet, menar hon. Det måste finnas något annat också.

– Min passion är att göra gott. För mig var det gott att försöka få folket att äta viltkött i stället för att djur från djurfabriker ska slippa sitta i hemska slaktbilar. När jag tittade på byggsektorn fanns det inte tillräckligt många byggarbetare i Stockholm. Det fanns däremot arbetslösa byggarbetare i Norrland, men de kunde inte ta jobben i Stockholm för de hade inga bostäder. Så jag fixade 30 smålägenheter och tog folk från A-kassa till anställning. Jag gjorde det genom att ordna bostäder, säger hon.

Lägg till det ytterligare ett högre syfte – att utmana den stora mängden svartjobbare inom byggsektorn.

– Jag ville skapa ett vitt alternativ till skumraskaffärer. Då kom min passion igång på riktigt – och då kan jag gå genom berg!

Vad är annorlunda med just dig, som gjort att du lyckats?

– Att se företagsidéer överallt är något jag gör ganska ofta. Men jag måste förena det med min passion, med något som gör gott. Jag skulle aldrig kunna bygga ett företag på till exempel pälsar. Jag måste göra gott för samhället, då blir jag så stark i min passion, då orkar jag med alla krig.

Älskar struktur

Hon har aldrig varit rädd för konflikter. Där stack hon ut redan som liten.

– Om någon bråkade då var det jag som gick fram och sa ”sluta bråka”. Så jag har alltid varit lite mer ordningsam. I jobb har jag alltid varit ordningsam, privat har jag varit lite mer galen. Men om det blir panik, oavsett vad som än inträffar så blir jag lugn och väldigt strukturerad. Det tror jag finns i mig.

Om jag till exempel går in på ett kafé så ser jag direkt hur de skulle behöva strukturera arbetet för att det ska bli mer effektivt.

Du vill ha superstruktur. Vad innebär det?

– Det är något jag har intuitivt. Om jag till exempel går in på ett kafé så ser jag direkt hur de skulle behöva strukturera arbetet för att det ska bli mer effektivt. Jag kan se ”ok, det där skulle jag gjort annorlunda”. Så gör jag i allt jag ser. Om någon medarbetare kommer till mig och visar ett dokument ser jag direkt vad som krävs för att det ska bli mer lättläst, mer strukturerat.

Är gärna lite bitchig

För den som försöker nå Jessica på mejl eller sms kan strukturen vara en ren gåva. Hon är nämligen inte den som låter meddelanden samlas på hög.

– En grej som jag har är att jag aldrig kan lägga mig om jag inte rensat inkorgen, smskorgen, messengerkorgen först… Jag kan inte ha sådana där röda prickar där man ser antalet olästa meddelanden. Jag får ju nightmares när jag ser mina vänners telefoner och ser att de har 1 000 olästa i inkorgen.

Vad hade du velat veta innan du startade?

– Att allt tar längre tid än man tror. Däremot, jag visste ju att jag gjorde något bra, något som behövdes. Då blir man uthållig och det behöver man vara. Men jag var ju väldigt tuff mot Byggnads ombudsmän. Det gör inget att man har ovänner, man kan vara lite bitchig. Men idag hade jag kanske haft lite mer förståelse och jag hade kunnat hitta andra vägar för att nå samma mål.

För drygt ett år sedan presenterade Jessica och en rad ledande kvinnliga entreprenörer nätverket 17.

– För två år sedan var jag i Almedalen, och mötte Monica Lindstedt, som grundade Hemfrid. Hon är en av mina idoler och slogs för Rut-reformen. Monica sa ”Tjena , vet du att du är med i 17-klubben?”. Vi skulle vara 17 kvinnor som äger och har grundat bolag som omsätter mer än 50 miljoner. Jag tänkte det kan inte vara sant. Jag satte mig och skrev ner alla jag kom på i en excelfil och kollade omsättningen på Allabolag.

Kapar Nobeldagen

Väl där fanns ingen stoppknapp. Jessicas passion var påkopplad. Och med den en dos ilska.

– Jag ringde upp Lena Apler, Maria Mattsson Mähl, Anna Bråkenhielm och Monica Lindstedt och sa att nu startar vi och ni måste vara med som förebilder! Många av oss uppfattas nog som lite bitchiga. Som kvinna som vet vad man vill uppfattas man som bitch. Det är helt ok att vara det. Män däremot uppfattas som ledare, tydliga och så, säger hon sarkastiskt.

Vi kidnappar Nobeldagen för det är årets gubbigaste dag!

I dag är de 44 medlemmar i nätverket 17, vars bolag tillsammans omsätter nio miljarder. I december utvidgas nätverket. Vilka de nya medlemmarna är ska hållas hemligt till dess.

– Vi kidnappar Nobeldagen för det är årets gubbigaste dag! Det som är kul är att vi har blivit en maktfaktor. Vi pratar med politikerna om att göra Sverige till världens mest fantastiska entreprenörsland, men då kan vi inte bara ha tillgång till halva befolkningen.

Maria Mattsson Mähl har tidigare berättat om vilka absurda situationer hon som företagare hamnat enbart på grund av att hon är kvinna. Förutsättningarna är olika beroende på kön. För att nå toppen har det krävts extra mycket pannben.

Morgontiden viktig

– Alla i nätverket är väldigt bestämda och envisa. När vi har möten och ska enas om saker och ting är det inte helt simpelt ska jag säga. Men det burkar gå bra. Men det är inte som att ha folk omkring som inte säger emot, utan man måste vara påläst och duktig om man ska göra sin röst hörd, säger Jessica och skrattar.

Många framgångsrika företagare har särskilda vanor som tagit dem dit. Vad har du på din vanor-agenda?

– Jag sover mycket. Jag sover alltid sent på helgerna och går upp när jag känner för det. Jag älskar att starta dagen är hemma. Jag är aldrig på kontoret klockan åtta, utan är snarare vid nio. Jag går omkring i badrocken hemma. Sedan jobbar jag kvällar och ibland nätter, men att ta det lugnt på morgonen är viktigt för mig.

En annan vana hänger ihop med bitchigheten Jessica var inne på tidigare. Hon är helt enkelt inte rädd för att bli arg, utan hämtar något bra i ilskan.

– När jag går in och bryter traditioner och sätt att jobba så får jag väldigt mycket motstånd. Det är inte alltid logiskt utan handlar ofta om ”vi har alltid gjort så”. När det inte är logiskt blir jag arg. Speciellt när det är äldre herrar som säger emot. Då får jag väldigt mycket styrka av att bli arg.

Liknar Zlatan

Här verkar hon vara rätt lik en väldigt framgångsrik fotbollsspelare vars namn börjar på Z. En man som tycks dra igång konflikter för att tagga sig själv.

– Vissa dagar när jag inte har energi försöker jag hitta någon surdeg som jag kan ta tag i så att jag kan bli förbannad. Då får jag energi för resten av dagen!

Det finns en surdeg som tyvärr aldrig tycks bli avklarad och som hon kan hämta obegränsat med kraft ur.

– Det som engagerar mig 24 timmar om dygnet och gör mig arg just nu är hur det ser ut i byggsektorn, att den är så kriminell som den är med maffia från Ryssland.

Orkar du göra något åt det?

– Åh ja! Och jag upplever att de inte vill ha med mig att göra. Ju mer jag håller på – och jag håller på mycket på sociala medier och hänger ut företag – så håller de sig ifrån mig. Men jag hör i stället från företag som anlitar mafiosorna. Snittlönerna ligger på 30 kronor i timman, jämfört med att du betalar 220 kronor plus arbetsgivaravgifter vitt. Glappet mellan vitt och svart har aldrig varit så stort som idag. Så de som tjänar på systemet är inte så nöjda. Men mafiosona hör inte av sig till mig.

Vill se fler kvinnor vid makten

Vilken framtid ser du framför dig om 5–10 år?

– Jag tror och hoppas att fler kvinnor är vid makten i politiken och i bolagen. Jag sitter i juryn för UF-företag och jag tycker mig se det. Tror att det är viktigt att kvinnor kommer till makten. Jag tror inte vi hade haft en finanskris om det var 50 procent kvinnor i de bolag som gav ut dåliga lån. Jag tror inte att vi hade haft krig. Tror vi måste få upp fler kvinnor för att förnändra och förbättra världen.

Om vi säger att du och jag får 100 miljoner för att bygga det coolaste bolag vi kan bygga, vad skulle vi bygga då?

– Det som ligger nära just nu är ett säkerhetsbolag. Det behövs mer säkerhet, mer kontroller. Det jag ser hur mycket mer underrättelse vi behöver, ju större världen blir. När arbetskraften rör sig över hela världen så kommer maffiaorganisationer att ha arbetskraft över hela världen. Så för att få ordning och reda i våra system måste vi öka kontrollen. Sverige har varit stängt innan, nu far pengar och bolag över hela världen då behöver vi mer kontroll. Så vårt bolag ska tjäna pengar på att hjälpa företag att inte anlita kriminella.

Jobbar på tydlighet

Finns något citat som du lever efter?

– Jag har ett gammalt, men jag fick faktiskt ett nytt häromdagen. Jag pratar väldigt mycket med reportrar och politiker om att få en sund byggsektor och politiker. Ibland kan man tro att de kan mycket mer än de faktiskt kan. Då var det en person som sa till mig: Underskatta aldrig en persons intelligens, men överskatta aldrig en persons kunskapsnivå. Så jag måste förklara mycket mer, för jag tror att andra ska veta. Men hur ska de kunna veta lika mycket som jag som jobbar med det här hela tiden? Jag måste vara tydlig.

Om du gör som du alltid har gjort, då får du det du alltid har fått. Om du vill ha något annorlunda, så måste du göra något annorlunda.

Har du något knep för att alla ska hänga med?

– Ja, man får tänka att man pratar för dagisbarn, då blir det väldigt tydligt. Jag är väldigt snabb och springer snabbt framåt, och så sitter mycket i mitt huvud. Första gången jag hade möten där jag var väldigt detaljerad och gick igenom allt från början så var alla jättenöjda. Men det var skitjobbigt för mig. Hade ju velat göra det fortare. ”Nu gör vi så här, pang!”

Vad hade du velat säga till ditt 20-åriga jag idag?

– Fortsätt leva loppan ett par år till. Starta företag sedan. Jag tycker ju att jag springer för långsamt och borde jobba lite mer. Men jag skulle nog säga ”ta vara på tiden”. Jag försöker göra det när jag är med mina barn. Då stänger jag alltid av mobilen.

Greta superidolen

Vad var ditt gamla citat?

– Om du gör som du alltid har gjort, då får du det du alltid har fått. Om du vill ha något annorlunda, så måste du göra något annorlunda. Säg upp dig, sälj mer… Du måste göra något annorlunda för att få ett annat resultat.

Om jag säger framgång vad tänker du på då?

– Nu ser jag bara Greta T- Hon är magisk.

Är hon arg?

– Ja, hon vågar säga vad hon tycker och tänker. Var inte så jäkla vän och tillrättalagd. Var lite obekväm då! Du förändrar ju världen på det viset. Du gör inte det genom att vara gullig. Det här gäller både tjejer och killar.

Vad har varit din bästa invstering?

– Expandera mera.

Frigör tid för att växa

Vad skulle du önska att det stod på gravsten?

– Jag önskar att förändra världen ännu mer så det vore en stor ära om folk upplevde att det var så och om det stod Hon förändrade världen. För det är det jag vill göra.

Om du fick ta med dig tre personer till en öde ö, vilka skulle det vara?

– Obama, han verkar ha den diplomati som jag skulle behöva ha, Stenbeck, som byggde upp Tele2, Kinnevik och Metro. Och sedan Monica Lindstedt som byggde Hemfrid, hon är en av de coolaste kvinnorna som vi har. Hon är ju också styrelseledamot i 17, säger Jessica.

Hon möter då och då kvinnor som kommer fram och berättar att de har företag som omsätter 20 miljoner om året. Men hur ska de kunna växa.

– De kan säga ”hur ska jag kunna omsätta 50 för att vara med er? Jag gör ju allt”. Men vi är så himla duktiga och har svårt att släppa kontrollen. Men gör så att du lägger pengar på att anställa en HR-tjej eller vad du nu behöver, så du frigör tid åt att bygga bolaget. Du ska inte sitta med administration.

Sälj, sälj, sälj

Vad ska man göra för att bygga bolaget?

– Lägga strategier och sälja. Det behöver man göra hela tiden. Sälja!

Jessica vet av erfarenhet vad mycket det kan betyda att anställa just rätt person.

– Jag förstod att jag behövde ha ett annat team. Jag vet att jag är stark som ledare och chef och att jag är snabb. Behövde hitta någon att filtrera mitt budskap genom. Så jag hade en person som var mitt shit filter. Jag berättade för henne, sedan förmedlade hon det som skulle gå ut. Hon var så otroligt begåvad och hon byggde strukturer. Det var en av de sakerna som gjorde att vi tog fart.

Här är Jessicas trestegsraket för att växa

  1. SÄTT STRATEGIN. Om man ska växa bolaget behöver man fokusera på att lägga en bra strategi, men den behöver inte vara perfekt. Sedan behöver man verkligen sälja. Det är säljet som gör att du förstår vad kunderna vill ha. Sedan kan du förbättra din strategi.
  2. BYGG TEAM. Bygg ett fantastiskt team. Läs Boken From good to great och bygg ditt team, så att du kan göra det du ska göra – sälja och bygga företag.
  3. VAR UTHÅLLIG. Det tar längre tid än man tror. Men ge inte upp, så kommer det ge sig.