Premium

Kom på sin världssuccé på ett par minuter

Redaktionen

Uppdaterades: 10 september, 2019
Publicerades: 16 september, 2019
16 minuters läsning

Ibland kommer de bästa idéerna när man minst anar. För Carl-Johan Forssén Ehrlin kom den när han körde bil på bara ett par minuter.
Nu har hans barnbok sålt i över tre miljoner exemplar världen över.

Det är nog ingen med barn under tio år som inte hört talas om boken som skulle förändra livet för Carl-Johan, Kaninen som så gärna ville somna. Efter en trög start blev den just den världssuccé som han såg framför sig den där dagen i bilen.

– Helt plötsligt kom hela idén med en gång. Hur jag skulle bygga upp storyn, vilken teknikerna jag skulle använda, typen av karaktärer och så vidare. Det var jättemycket som kom på en gång på ett enda ögonblick. Jag väckte min mor som satt och sov bredvid, vi hittade en pennstump och en servett och så började vi skriva ner alla idéerna. Det var så det började.

LÄS OCKSÅ: SÅ FÅR BAK-LINDA MILJONTALS BESÖKARE

Teknikerna handlade om retorik, pedagogik och NLP, som står för neurolingvistisk programmering. Det är en metod där man skapar beteendeförändring genom kommunikation. Carl-Johan blandade helt enkelt sina kunskaper och erfarenheter i sagoformen för att hjälpa barn somna.

Såld i 3 miljoner ex

Det trots att han då själv inte hade några barn. Han hade skrivit vuxenlitteratur om personlig utveckling men hade aldrig tänkt på att han kunde använda samma teknik och kunskap för att hjälpa barn också.

– Det kändes direkt att det här måste jag förverkliga, säger han.

Det är jättehäftigt att man faktiskt kan påverka och hjälpa mänskligheten. Det är skitcoolt.

Från det han började skriva till att försäljningen tog fart på riktigt tog det fem år. Sedan tog det mer fart än någon vågat drömma om. Nu är den översatt till 46 olika språk och har sålts i över 3 miljoner exemplar.

– Det är jättehäftigt att man faktiskt kan påverka och hjälpa mänskligheten. Det är skitcoolt.

Det ironiska nu är att man inte får lyssna på boken när man kör bil. För risken är för stor att man somnar.

Men boken har inte enbart fått positiv kritik. En del barn vill inte höra sagan – just för att den funkar. De har genomskådat syftet.

– Det jag gör är att ge en tydlig målbild – vad som ska uppnås. Jag förklarar att du kommer bli avslappnad och somna av historien. Sedan upprepar jag att det är det som är syftet, så jag guidar fokuset, säger Carl-Johan.

Tydliga målbilder

Egentligen är det inte så konstigt, menar han. Som vuxna sätter vi upp mål som vi ska uppnå. Men när han började kolla runt bland bibliotekens godnattsagor blev han förvånad.

– Det var oväntat att så många handlade om kuddkrig, att man inte vill somna och så vidare. Man riktar fokus mot lek och annat än det som ska ske i sängen. Så det är en grundgrej för mig: vad ska vi uppnå? Och sedan fokusera på det.

Det är inte bara handlingen som är annorlunda, med sitt fokus på att somna, utan sedan finns instruktioner för hur man som förälder ska läsa långsamt och betona vissa saker.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR:

Efter kaninboken har det blivit ytterligare barnböcker, som till exempel Modiga Morris, där han på liknande sätt vill hjälpa barn med andra saker.

– Då är det inte sömn utan coachtekniker för hur barn kan lära sig hantera känslor, hur de kan trolla bort smärta om de ramlar och slår sig och så vidare. Det är en himla häftig bok tycker jag.

Saknade tryggheten själv

Hur mycket är hämtat från hans egen uppväxt? Carl-Johan har fått frågan hundratals gånger.

– Jag vet inte. Jag minns att jag låg där och grät ibland för att jag inte somnade och ingen var inne hos mig då. Nu är jag småbarnsförälder själv och inser att ibland måste man låta barnen vara själva, så man går undan. Men visst, det finns säkert jättemycket grejor som varit med och skapat den jag är nu.

Carl-Johan berättar om en väldigt auktoritär far.

– Det var ju ingen optimal uppväxt. Löd jag inte fick jag stryk. Det har jag jobbat jättemycket med att övervinna. Så det saknas någon form av grundtrygghet, vilket är väldigt viktigt att ha för att våga vara företagare, våga följa sina idéer och så vidare. Så det har varit en tröskel som jag fått övervinna.

Han berättar om ett ögonblick som kom att förändra livet helt. Det var när han jobbade för ett bemanningsföretag i en industri. Ett monotont jobb. En av kollegorna var lite avvikande från alla andra. Han smälte inte in i mängden.

– Han hade högre ambitioner. En dag samåkte vi och han slog på en cd-skiva om attityd och sa ”det här måste du lyssna på, det här är häftigt”. Jag lyssnade och tyckte det var häftigt, personlig utveckling och så.

Öppnade en ny värld

Dagen frågade Carl-Johan om det fanns något han kunde låna.

– Då öppnade han sin väska som var helt full av cd-skivor, kassetter och böcker! Wow, det var en helt ny värld som öppnade sig. Det var allt möjligt kring attityd och att tro att man kan uppnå något som man bestämmer sig för.

Under något års tid så lånade han det mesta i den där väskan. Carl-Johan lyssnade från morgon till sen kväll varje dag och var helt tagen.

– Att man kan påverka sitt liv så mycket – det verkade ju jättehäftigt. Det var så den här resan började. Jag upptäckte personlig utveckling och allt man kan göra med det.

Carl-Johan lämnade industrin och började plugga till beteendevetare på högskolan. Han ville ha en vetenskaplig vinkel på det han tagit till sig för att i sin tur kunna hjälpa människor.

Visst är det häftigt hur små ögonblick kan förändra ens liv?

När skolan var slut startade han sitt första bolag och började coacha och föreläsa. Han hjälpte chefer med ledarskapsfrågor.

Vad spännande att ett möte med kille med väskan kan leda till tre miljoner sålda böcker!

– Javisst! Jag tänker att det här kanske bara är början. Jag har fullt av coola bokidéer. Men visst är det häftigt hur små ögonblick kan förändra ens liv?

Ett råd som ändrade allt

Även om Carl-Johan kunde se hur det han gjorde hjälpte människor, så hjälpte han för få. Då växte tankarna på böcker.

– De kan ju hjälpa även om jag sover. Därför började jag lägga om min strategi till mer fokus på böcker. Så den kom i rätt tid, kaninboken.

Han valde att ge ut böckerna själv med allt vad det innebär med marknadsföring. Och det gick trögt i starten med kaninboken. De två första åren var det mycket uppförsbacke. Men sedan hände något.

– Det var flera faktorer. En var hur jag marknadsförde boken på Facebook. Jag bytte strategi efter att jag bollat med ett annat par som också gav ut själva och som hade den mest sålda boken det året. Annonseringen var en viktig grej.

På Hong Kong book fair sommaren 2019. En bokmässa med en miljon besökare.

En annan faktor handlade om den utländska marknaden. Carl-Johan beslut sig för att ge bort e-boken gratis.

– Då ökade det ganska fort. Jag satt hela dagarna och skickade e-böcker manuellt till folk, innan jag hade en automatisk lösning för det. Det kanske var slöseri med tid, men det kändes värdefullt. Jag skrev något personligt till dem i mejlet.

Amazon hjälpte till

Sedan kom en tredje viktig faktor in: föräldrarna. Ju fler som provade, desto fler berättade för sina vänner om boken.

– Fler och fler märkte att boken faktiskt gjorde det den utlovade – den hjälpte barn att bli avslappnade och somna. Då spred det sig ganska fort och började klättra på Amazons lista. När den låg trea på bästarsäljarlistan i England hörde de av sig från Amazon och sa ”vi tänkte köra en kampanj på din bok. Vi står för kostnaden”.

Dagen efter det förändrades livet för alltid. Då blev det en helt galen respons.

Carl-Johan hade låtit trycka den engelska upplagan på Amazons dotterbolag och det gick hem. När kampanjen sattes i verket hoppade kaninboken upp på förstaplatsen direkt. Då fixade Amazon tre intervjuer i brittiska tidningar för att prata om deras tjänster.

– Dagen efter det förändrades livet för alltid. Då blev det en helt galen respons. Det började ringa konstant. Vi hade ju också skrivit på vår egen hemsida ”hör av dig om du vill få ut den på något visst språk”. Det där blev en grej i Danmark.

Letar passiva inkomster

En journalist gjorde en intervju och skrev ”om ni vill ha den på danska så uppmanar författaren att höra av sig”… Tusentals danskar började ringa och det var intervjuer från morgon till kväll.

– Då var jag samtidigt i en period då jag var ganska nere, jag var sliten, deprimerad och mådde dåligt i kroppen. Det är något jag alltid haft med mig – en utmaning med hälsan. Men det har också varit en drivkraft att hitta passiva lösningar, som att skriva böcker som kan jobba även om jag inte orkar. Och att jag ändå kan bidra och hjälpa människor.

Stressen fortsatte, men Carl-Johan tog med sig familjen (då hade de fått första barnet) ut på turné ut i världen.

– Nu när vi har två barn är de med också. Det blir som ett familjeprojekt att åka runt och göra PR, vilket är väldigt roligt att kunna dela.

Vilken är din superkraft, som gjort att just du lyckats?

– Uthållighet har varit en viktigt grej. Och att det finns ett högre syfte med det jag gör. Att det finns ett varför. Det där om ’varför’ brukar man höra om i olika sammanhang med människor som är framgångsrika. Jag vill göra världen bättre.

Ett steg varje dag

– Det övertrumfar att jag inte mådde bra i faser då när jag skulle få ut kaninboken. Trots att jag inte mådde bra tog jag ett litet steg varje dag och bara fortsatte. År efter år, ett litet steg i taget. För det var viktigt att bryta igenom med boken, för den skulle kunna hjälpa många. Så det var bara att köra på. Det skulle kunna vara en superkraft att jag inte ger upp. Har jag bestämt mig för något så kör jag på det.

Att han skulle bryta igenom med boken var det inget snack om. Redan där i bilen såg Carl-Johan hela bilden framför sig. Eller snarare filmen …

– När jag satt där och funderade på boken och hur den skulle bli och se ut så såg jag filmer i huvudet från olika platser i världen. Jag försökte föreställa mig hur det såg ut i Mexico Citys förorter när när de skulle sitta och läsa boken för att få barnen att somna – fast jag aldrig hade varit där! Jag såg filmer i huvudet från någon annan del av världen också. ”Det här kommer ske när det är färdigt.” Och så blev det ju. Visst är det svincoolt att det blir som man tänker ibland?

Just nu ser han filmer i huvudet också. Fast de är inte kopplade till framtida böcker (där har Carl-Johan redan en lång lista över saker han vill skriva om), utan till den egna hälsan.

Nya målet: hälsa

Återigen har han varit nära utbrändheten. Fast den här gången hann han stanna upp i tid. Just nu handlar det om återhämtning och att kunna komma igång och träna igen.

– Det är först nu som jag kan stanna upp och andas ut. Nu har vi fått till systemet med bokförlaget, jag behöver inte aktivt vara där varje dag. De klarar sig jättebra utan mig. Vi har några bolag till som funkar bra utan mig och min fru, så att vi båda kan stanna upp och se vad vill göra härnäst med förlaget och böckerna.

Enligt filmerna i huvudet är det inte långt kvar tills han mår mycket bättre och har fått tillbaka livsgnistan på riktigt igen.

– Jag ser att det här kommer att hända. Jag tar steg åt det hållet och jag gör aktiva handlingar för att komma närmare. Det är så coolt att kunna se att det är det där jag kommer att uppnå där. Det är jättemotiverande.

Aktiva steg för att må bättre handlar just nu om lära sig balansera jobb och återhämtning.

– Det gäller att ha balans för återhämtning. Det är en sak att stressa mycket för att man vill uppnå någonting. Men man måste stanna upp och återhämta sig innan man springer på nästa boll. Det är något jag vill jag bli bättre på. Jag anstränger mig verkligen för att göra så lite jag bara kan på dagarna, vilket är stressigt i sig för en entreprenör. Det är ju det här jag brinner för. Samtidigt måste jag lyssna på kroppen.

Skrattar igång dagen

Trots att han redan lyssnat på och läst så mycket om personlig utveckling är det fortfarande där han hittar inspiration på morgonen när han går upp. Men inte bara där. Även humor kan funka.

– I perioder har jag lyssnat på stå upp-komedi på morgnarna, så att jag kommer igång och skrattar lite och blir glad. Det behövs när man vaknar med värk i hela kroppen. Det blir ett sätt att överbrygga det innan själva dagen börjar.

Jag hittade mig själv först. Jag visste vem jag är, vad jag vill och varför jag finns. Då blev allt lättare.

Man blir aldrig klar med att jobba med sig själv, menar han.

– Den röda tråden för mig, sedan den där dagen med väskan, har varit personlig utveckling. Att jobba med mig själv hela tiden. Jag lyssnar fortfarande på vissa skivor som jag lyssnade på då. Fast de säger helt olika saker till mig nu, vilket är jättehäftigt.

Med det enorma tryck som blivit på honom som person i och med framgångarna med boken så är Carl-Johan jätteglad att han hade påbörjat den här resan långt tidigare.

– Jag har reflekterat mycket över det och tänkt ”vad hade hänt om jag hamnat i rampljuset om man inte jobbat med sig själv först? Det har varit en kul grej att uppleva, men inget som gjort att jag tappat fotfästet. Och det beror på att jag hittade mig själv först. Jag visste vem jag är, vad jag vill och varför jag finns. Då blev allt lättare.

När framgången var ett faktum hade Carl-Johan redan fått medieträning och coachats.

– Jag såg vad som skulle hända, så när det väl hände var det inte så stort. Målbilder är icke att förringa. Det förbereder psyket innan. Så det blev lite lärdomar i början. Men det var jättespännande.

Tror att det går

Andra sidor av Carl-Johans superkrafter skulle kunna vara att vilja att jobba för det han tror på – och hans intuition.

– Bland entreprenörer som jag träffar så pratar man aldrig om ”kan jag? går det?”. Det är klart att man kan uppnå och göra saker som man ställer in sig på! Det har varit väldigt starkt hos mig att vill jag något så tror jag verkligen att det går. Och då jobbar jag för det. Det finns inte att jag tvivlar och ger upp om det är något viktigt.

Huruvida det är viktigt – ja, det är väl här intuitionen kommer in.

– Jag lägger väldigt stor tillit till min intuition. Om jag får till mig saker, får för mig saker, och känner att det där ska jag göra fullt ut, då blir det bra. Sedan var det kommer ifrån det kan vara en annan diskussion.

I tv-studion hos Japans största utbildningsprogram. Carl-Johan undervisade i teknikerna han använt i boken Modiga Morris.

Carl-Johan går in i en filosofisk diskussion om att tro eller inte. Att tro måste inte nödvändigtvis handla om en gud. Men hans erfarenhet är att de som tror på något också lyckas.

– Sverige sticker ut med att vi är så icketroende och väldigt öppna. Då är det klart att det kan finnas baksidor, som med Jantelagen och ”inte ska väl jag”. Som jag fortfarande har en fot i, faktiskt. Jag har svårt att prata om mina framgångar. Jag tycker inte att det är så märkvärdigt. Alla skulle kunna göra det jag gjort. Man hittar en passion för någonting, man lär sig bemästra det, oavsett om det är böcker eller något annat. Så det är inte så långt borta som många tror.

Tro på dig själv

En nyckel för att lyckas är att inte göra sig själv mindre än man är.

– Man hittar massa anledningar till att förminska sig, så att man inte förverkligar den man borde vara. Det är jättetragiskt. Det är så många som har bokdrömmar, men som aldrig skriver klart, vilket är jättesynd, för de kanske har jättespännande grejor att berätta. Någonstans längs vägen slutar man tro och tänker att det kanske inte var så viktigt.

För honom har det varit jätteviktigt att vara där han är nu. Nu kan han lägga tid och energi på barnen om dagarna. Bara vara i nuet och fundera på vad han vill göra härnäst.

Jag har alltid funderat på, drömt om… Sedan att gå från dröm till mål, det är det svåra.

– Så jag har en jättestark drivkraft, men om man inte har den då blir man stående och stampar. Jag har alltid funderat på, drömt om… Sedan att gå från dröm till mål, det är det svåra.

Är det alltid värt det?

– Om du skulle fråga om jag fortfarande skulle göra samma resa om jag fick göra om den skulle jag ju det. Det är så häftiga grejor vi har fått uppleva. Dörrar som öppnas. Som nu nu när vi kan ge ut andras böcker, som också hjälper inom olika områden. Det här hade jag ju inte kunnat uppnå annars. Så det är coolt, jag får faktiskt lite gåshud när jag tänker på det.

Hjärtat går först

Kan du känna att du fått offra för mycket?

– Nej, då hade jag inte levt som jag lär. Det är mitt ansvar att sätta gränser, vad som är ok för mig. Det måste vi alla lära oss.

Pengar är däremot ingen drivkraft, hävdar han bestämt.

– Min filosofi är att om jag gör någonting bra och bidrar till mänskligheten, då kommer jag få någonting tillbaka. Det jag får är jag tacksam för. Men jag säger nej till mycket som skulle kunna generera pengar. Det känns viktigare för mig att jag är genuin. Det är alltid hjärtat först i mitt liv.

Man pratar ju mycket om passion när man ska starta företag. Och Carl-Johan drivs av sin passion. Men han ser faror bland dem som bara driver företag utifrån sin passion. Det krävs så mycket mer, menar han. Som affärsmannaskap till exempel.

– Det är många som startar bolag som aldrig riktigt tar fart och så går man i konkurs. Det kan vara att man har för mycket fokus på passionen. Om man inte har någon annan kompetens eller en sida hos en själv som också fokuserar på affärsdelen blir det svårt. Man måste kunna bygga något hållbart som kan generera pengar.

Bästa mottot

Att starta eget för att man vill gå ner i arbetstid eller måla krukor är inget han skulle göra.

– Det är ganska stor resa ändå att göra det här. Jag har tur som har en kombination av kreativitet, stort hjärta och affärskänsla för att få bolag att ta fart och växa. Det är en väldigt viktig bit i företagandet, förringa inte den.

Medan en del företagare lever efter långa och invecklade motton om lycka och framgång så är Carl-Johans enkelt och rakt på sak: Allt är möjligt!

– En kille som sa det till mig många gånger när jag startade. Det var i det skedet då jag började se en målbild för vad jag skulle kunna uppnå.

Målbilden bestod i att kunna köpa en bostad utomlands. Han och hustrun drömde om den där lägenheten i Spanien. Ett penthouse med utsikt över havet.

– Det var en jättehäftig känsla många år senare, när jag hade köpt den här lägenheten som jag och min fru hade föreställt oss. Jag stod där uppe på terrassen och försökte grilla korv. Det blåste så mycket från havet så det gick inte så bra, men då stannade jag upp och började skratta för mig själv och tänkte ”shit, Markus hade rätt, allt är möjligt ”.