<![CDATA[]]>

Bottensiffror för nyföretagandet

Camilla Björkman

Publicerades: 4 juni, 2012

Antalet nyregistrerade företag minskade med 16,3 procent under maj. Det är nionde månaden i rad som nyföretagandet minskar i landet.

Nyföretagandet fortsätter att minska jämfört med förra året. Under maj registrerades 5 327 nya företag jämfört med 6 363 i maj 2011, vilket är en minskning med över tusen företag.

Det visar ny statistik från Bolagsverket.

Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket, säger dock att de låga siffrorna är logiska i jämförelse med 2011, som var ett rekordår för nyföretagandet:

– Utvecklingen har varit svag under hela 2012 och effekterna av tidigare regeländringar har nu tydligt avtagit.

Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, menar att det går att se en ljusning i utvecklingen, eftersom minskningen i maj var mindre än i april när nyregistreringarna gick ner hela 27,5 procent.

– En annan positiv signal är att antalet aktiva företag ligger kvar på hög nivå efter rekordökningarna förra året, säger han.

Samtidigt är det nionde månaden i rad som nyföretagandet minskar i landet och Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum Sverige, varnade redan i maj för att något var på gång:

– Det mycket kraftiga fall vi nu här ser för nyföretagandet borde vara en ordentlig varningsklocka. Finns inte ett tydligt fokus för nyföretagandet så fortsätter raset. Jobben och tillväxten hänger på att fler nya företag startas, sa han då.

Företagsform, antal, förändring
Aktiebolag: 3 224 st, -17,6%
Enskild firma: 1 633 st, -13,8%
Handelsbolag: 395 st, -16,3%
Kommanditbolag: 75 st, -12,8%
TOTALT: 5 327 st: -16,3%

I tabellen visas antal registrerade företag per företagsform i maj 2012 och förändringen i procent i jämförelse med samma månad föregående år.