<![CDATA[]]>

De kom på nya affärsidéer när de var föräldralediga

Caroline Engvall

Publicerades: 31 mars, 2010

Föräldraledigheten föder ofta nya drömmar – om att förverkliga affärsidéer. Läs här om fyra föräldrar som startade företag när de var hemma med sina barn.

De fyra på bilden ovan vågade starta eget under föräldraledigheten: Olof Rydén (med sonen Albin, 8 månader) startade formgivarfirma. Johanna Persson Green (mamma till treåriga Julia och William 1,5 år) skapade ett barnskoföretag. Helena McShane (mamma till sonen Dylan 3 år och dottern Niki, 9 månader började skriva barnböcker och Anna Rosenqvist (med 5-årige sonen Isac) blev uppfinnare.

– Alltid när jag varit mammaledig har jag haft starta eget-idéer. Annars har man ju det vanliga jobbet som tar all tid, och en idé man fått under en helg är glömd innan lunch på måndagen. Jag har alltid blivit väldigt uppslukad av det jag gör, säger Johanna Persson Green, som nu driver barntoffelföretaget Bellio.

Ur mammafrustrationen föddes den idé som skulle göra att Anna Rosenqvist, 40 år, inte bara kan sätta förskollärare på sitt visitkort, utan också innovatör:

– Jag hittade massor av nya behov när jag var mammaledig, speciellt något smart sätt att återförsluta barnmatsburkar på. Man blir ju dessutom mer miljömedveten när man får barn, och jag blev frustrerad över all mat jag var tvungen att slänga för att locken inte gick att skruva på igen.

Hennes idé slutade i ”Lidodido”, ett universellt plastlock som passar alla barnmatsburkar. Anna Rosenqvist tog kontakt med såväl statliga Almi som olika plastföretag – och från idé till verklighet tog det ungefär ett år. Hon fick bland annat ett Almilån på 75 000 kronor för att ta fram en prototyp.

En del förbereder sig för att starta eget samtidigt som de går hem med barnen. När sonen Albin föddes i början av 2009 och Olof Rydén samtidigt slutade på sitt jobb som designer passade han på att bygga upp ett eget formgivarföretag. Det ska han driva fullt ut när föräldraledigheten är till ända.

– Många som hört att jag ska starta eget har uttryckt lite avundsjuka när jag berättar hur mycket tid jag kan tillbringa med min familj och den frihet jag har. Men en del har undrat hur jag klarar av att arbeta hemifrån utan att bli rastlös och hur jag klarar av att ha en så osäker inkomst. Det är svårt att komma upp i samma inkomst. Men om man arbetar hemma går det också att vara smartare med den extra tid och frihet man får, till exempel att köpa semesterresa när det är som billigast och laga mer mat hemma, säger han.

Helena McShane bestämde sig för att starta eget under barnledigheten, efter sju pr som pr-konsult:

– När man får barn är det lätt att få upp ögonen för olika barnprodukter och luckor i marknaden. Så jag har börjat skriva barnböcker. Är man disciplinerad och motiverad är fördelarna oändliga med att vara egenföretagare. Jag hinner umgås med mina underbara ungar på deras villkor. Jag är nästan aldrig uttråkad, trött eller stressad, det är jag som bestämmer i vilken takt vi ska hinna med saker.

Ur ett 11-sidigt tema om att starta eget i senaste numret av Driva Eget (nr 1/2010).