<![CDATA[]]>

Fördomar och fiffeltips på Arbetsförmedlingens kurs

Camilla Björkman

Publicerades: 2 april, 2012

Kvinnor vill banta och baka kakor medan män nästan bara tänker på sex. Det får deltagarna på Arbetsförmedlingens starta-eget-kurs i Göteborg lära sig. Dessutom uppmuntras de att fiffla med bokföringen.

Uppgifterna kommer från Sveriges Radio. De rapporterar att Arbetsförmedlingens starta-eget-kurser, som köpts in av företaget Personalstrategerna, innehåller material som minst sagt kan tyckas vara fördomsfullt.

Deltagarna får under fyra veckor lära sig hur de ska driva företag. En del av kursen handlar om manligt och kvinnligt beteende.

Här tas bland annat upp att den kvinnliga hjärnan har ett ”tjat-gnäll-och-tyck-synd-om-mig-själv”- centrum och en ”banta-eller-baka-kakor-kontroll”. Mäns hjärnor har ett ”skrev-kliar-område” och de tänker nästan bara på sex.

I kursmaterialet står också att kvinnligt kroppsspråk utmärks av ”vippande gång” och ”vädjande blick”.

En av de 300 deltagarna säger till Sveriges Radio att det var otroligt kränkande och att hon är där som företagsledare, inte som objekt.

– Föreläsaren Klaus Finck sa till exempel att vid ett affärsmöte mellan en man och en kvinna tänker mannen bara på hur han ska kunna ha sex med henne. Jag sa ”Det kan du väl inte mena!” Och han sa ”Jo, det är sanningen, tro mig, det är sanningen!” säger en annan deltagare till Göteborgs-Posten.

Föreläsaren försvarar sig dock med att materialet ska slå hål på fördomar.

– För att skoja till det, med fördomar och annat. Om man lyfter fram fördomar om hur vi agerar och inte agerar så kan vi också påverka dem, säger han till radiokanalen.

Under kursen uppmuntras också deltagarna att fiffla med bokföringen, rapporterar GP:

– ”Det där kan man alltid komma undan med, det går att komma runt, man kan alltid göra en extra reseräkning, det finns alltid sätt…” Det tyckte jag var både upprörande och anmärkningsvärt, säger en kvinna som var med på kursen.

Arbetsförmedlingen rasar över uppgifterna och Britt Karlsson, som har köpt in kursen, säger att de ska följa upp detta snarast. Enligt Personalstrategernas informationsansvarige plockar man nu bort de fördomsfulla delarna av kursen.