<![CDATA[]]>

Nystartkontor för arbetslösa som startar eget

Redaktionen

Publicerades: 11 mars, 2009

Botkyrka, Södertälje och Skärholmen i södra Stockholm ska inrätta så kallade nystartskontor. Här ska personer som är arbetslösa bland annat få hjälp med att starta eget företag, i syfte att minska utanförskapet.

Erika Höglund är projektledare för nystartstjänsten i Botkyrka kommun.

– Det nya är att en person inte ska behöva leta runt på flera olika ställen, utan nu finns det ett ställe som man kan gå till, säger Erik Höglund till Sveriges Radio.

– Beroende på var personen befinner sig i sina funderingar när det kommer till att starta eget företag så kommer vi att snabbt att kunna lotsa personen vidare till rätt aktör.

Det var Nutek som tillsammans med olika myndigheter för ett år sen fick regeringens uppdrag att se över förutsättningarna för att samla ihop olika myndigheter och aktörer på ett enda ställe.

Nio områden präglade av stort utanförskap och arbetslöshet valdes ut. På nystartskontoret ska medborgarkontor, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket och andra aktörer som Almi och Nyföretagarcentrum samarbeta.

Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor till verksamheten och Botkyrka får knappt en och en halv. Ungefär lika mycket lägger kommunen till själv.

Engün Yaeli, som har tagit sig till Arbetsförmedlingen i Hallunda, tycker att idén med Nystartskontor låter som något han skulle ha nytta av.

– Ja, jag tycker att det behövs. Själv vet jag inte hur och vem man ska kontakta för att starta eget företag. Jag vill gärna få den informationen för då kanske det blir lättare. Jag 
skulle gärna starta en kiosk, eftersom jag har haft en i mitt hemland i flera år, säger Engün Yaeli.