<![CDATA[]]>

Rekordökning av nya företag

Camilla Björkman

Publicerades: 4 januari, 2011

Nyföretagandet i landet slog nya rekord under 2010. Antalet nya företag ökade med 19,1 procent i hela landet. Hela 65 072 nya företag registrerades hos Bolagsverket – den högsta siffran på mer än 15 år!

– Att antalet nystartade företag ökar med 19 procent under ett och samma år har aldrig hänt förut sedan vi startade Nyföretagarbarometern i början av 1990-talet, jublar Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum Sverige som i samarbete med Bolagsverket tar fram Nyföretagarbarometern.

Rekordsiffrorna visar också att antalet nya aktiebolag aldrig tidigare varit så stort. Jämfört med året innan ökade antalet nya aktiebolag från 24 228 till 34 708 – en ökning med nästan 90 procent i december och med drygt 43 procent för hela 2010.

Enligt Ulf Karnell, informationschef på Bolagsverket, är det ingen slump att siffrorna är så höga:

– De främsta orsakerna till att fler väljer att starta aktiebolag är sannolikt en positiv framtidssyn i kombination med genomförda lagändringar, där aktiekapitalkravet halverades i april samt att kravet på revisor i små aktiebolag ändrades i november.

Ökningen av nya företag, som pågått under hela 2010, fortsatte i december då 42 procent fler nya företag registrerades i jämförelse med december förra året. Under 2010 registrerades 65 072 företag i de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handels- och kommanditbolag. En ökning med över 10 000 företag eller drygt 19 procent i jämförelse med 2009.

För Bolagsverket blev det en hektisk tid med fem gånger fler ärenden än vanligt i november och december.

– Det innebär tyvärr just nu längre handläggningstider än normalt. Med hjälp av övertidsinsatser och extra personal ska vi nu så snabbt som möjligt komma till rätta med detta, säger Ulf Karnell.
 

Källa: Nyföretagarbarometern av Nyföretagarcentrum och Bolagsverket.