<![CDATA[]]>

”Trenden är tydlig: fler startar eget”

Camilla Björkman

Publicerades: 1 september, 2011

Under första halvåret 2011 ökade nyföretagandet i Sverige med 20 procent, jämfört med samma period förra året. ”Hetaste gruppen är pensionärer”, säger Harry Goldman på Nyföretagarcentrum.

De nya siffrorna kommer från Bolagsverket och har sammanställts av Nyföretagarcentrum.

Att ökningen är så stark beror bland annat på att revisionsplikten för de flesta mindre företag togs bort hösten 2010, och att aktiekapitalet sänktes från 100 000 kronor till 50 000 kronor. Men enligt Harry Goldman, verkställande ledamot för Nyföretagarcentrum i Sverige, handlar det även om en attitydförändring i stort. 

– Den hetaste gruppen nu är pensionärer, och sedan de som är 50 år och uppåt. Det har skett en attitydförändring i den gruppen – de som inte har tänkt tanken att starta eget i sin uppväxt har nu kommit på andra tankar, säger han och menar att även de sänkta egenavgifterna för pensionörer har bidragit till boomen.

Driva Eget har tidigare skrivit om att ökningen av nya aktiebolag ger en missvisande bild av antalet nya företag, eftersom många startar upp ett AB vid sidan om sin enskilda firma.

Harry Goldman menar att en sådan faktor finns med i statistiken även nu och att siffrorna kan vara högre än andelen faktiska företagare.

– Men den underliggande trenden är tydlig – det är fler som startar eget. Framförallt har vi fångat upp de som inte tidigare hade registrerat f-skattesedel men som ändå bedrivit verksamhet.

Statistiken visar att tjänstesektorn är den som har ökat mest, till exempel personliga tränare och kostrådgivare.

Stockholmarna ligger överst på listan när man räknar andelen nya företag per invånare.

Även Åre och Härjedalen ligger högt i topp över starta-eget-aktiva kommuner, med många upplevelse- och turistföretag.