<![CDATA[]]>

Var tredje person vill ha ditt jobb!

Camilla Björkman

Publicerades: 14 mars, 2013

Grattis, som företagare har du drömjobbet. Det tycker i alla fall var tredje person i Sverige, som hellre vill vara företagare än anställd. Det visar en ny undersökning från Tillväxtverket.

Ungefär halva Sveriges befolkning i åldern 18-70 år skulle kunna tänka sig att bli företagare. Framförallt är det unga personer i åldern 18-30 år som vill driva företag.

Det är många fler än de tio procent av befolkningen i Sverige som är företagare i dag.

Siffrorna kommer från Tillväxtverkets undersökning Entreprenörskapsbarometern 2012, som de även har jämfört med motsvarande undersökning från 2004.

Här kan man även läsa att fler personer med utländsk bakgrund (39 procent) än med svensk bakgrund (31 procent) skulle vilja vara företagare än anställda.

Över hälften av alla som svarade att de hellre skulle vilja vara företagare vill också hellre driva företag med anställda, medan 62 procent vill starta företag tillsammans med andra.

Tillväxtverket drar slutsatsen att kunskapen om företagande och tron på ens förmåga att klara av att starta företag ökat sedan 2004. Det är till exempel fler som vet var de kan vända sig för att få information om företagande. Andelen som tror att de skulle klara av att starta eget har också ökat, framförallt hos kvinnor.

Tillväxtverkets tf generaldirektör Birgitta Böhlin säger att undersökningen nu kan användas för att utveckla metoder och verktyg som främjar entreprenörskap.

– Den är också ett stöd i arbetet med olika målgrupper, exempelvis kvinnor, män, unga samt personer med utländsk bakgrund, säger hon.

Drygt 13 000 personer i åldern 18–70 år har deltagit i undersökningen som ska mäta attityder till att starta och driva företag.