Inspirerande långläsning med de främsta entreprenörerna.

Därför ska du sätta högre mål än du egentligen vågar

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 6 oktober, 2019
Publicerades: 7 oktober, 2019

Med rätt mål kan du ta dig hur långt som helst. Det menar Camilla Brinck och sambon Maxim Kalmér, som ska ta över världen med figurerna Musse & Helium. Här är deras bästa tips på hur man får fart på sitt företagarliv.

SÄTT TAJTA DEADLINES

MAXIM: Jag som gillar organisation och struktur tycker att man sätta tajta deadlines för sig själv. Så om du har en deadline för något som du tror tar ett halvår ska du sätta dig i ett annat mode och försöka tänka ”hur kan jag göra det här på en eller två månader i stället?”. Ofta när man sätter deadline så sätter man dem för långt fram, men man kanske inte börjar jobba med dem förrän det börjar lida mot sitt slut. Då är det bättre att sätta tajta deadlines, då lyckas du ofta ändå.

LÄS OCKSÅ: ETT FEL BLEV EN SUPERIDÉ

VAR INTE RÄDD FÖR N-E-J

CAMILLA: Jag hör alltid Max Martins röst i mitt huvud och när han sa ”Var inte rädd för ett nej. Ring folk, mejla, fråga om hjälp. Nej är bara tre små bokstäver. Ska du vara rädd för N, E, J?” Nej, det ska jag inte. Det har verkligen hjälpt mig. Jag ringer vem som helst, jag skäms inte. Jag ringer om och om igen. Och gud vad många vi har mejlat. Jag får oftast inte ens svar, men då vet man i alla fall att man har mejlat. Träffar man sedan personen kan man säga ”det är jag som har mejlat dig 50 gånger”, då vet de vem man är i alla fall. Så testa allting och våga misslyckas. Entreprenörer misslyckas hela tiden.

SKAPA VANOR

MAXIM: Som egenföretagare kan det lätt bli att man har en slentrianvardag och jobbar man med något när man känner för det. Men det är otroligt viktigt att sätta vanor i sin vardag för att få en strukturerad arbetstid. Vi börjar varje dag med att ta hand om oss själva. Det är otroligt viktigt med balans för att kunna prestera. Det vi gör är att vi tar hand om vår mentala hälsa, vi mediterar varje morgon och går ut och rör på oss för att få igång cirkulationen. Sedan ser man till att ha sin arbetstid. Det är som att borsta tänderna – skapa bra vanor så att du får gjort det du vill göra.
CAMILLA: Jag har lärt mig otroligt mycket av Maxim här. Struktur är det jag har haft minst av i min värld. I början kände jag mig inrutad och instängd. Det är en process att sätta vanor, men all förändring är ju jobbig från början. Nu börjar jag tycka om det i stället. Det är när jag inte har struktur som jag blir jättestressad. Nu styr jag över min egen tid i stället för att den styrs av andra.

STRUNTA I EXPERTERNA

CAMILLA: Det finns så många ”experter” som ska tala om hur du ska göra saker. Ofta är de negativa och oftast har de inte gjort något själva, men de är jättemycket experter på att det inte går. Eller så har de läst någon bok. Skit i dom! Gå på din magkänsla, lär dig själv i fall att det inte går. Det är ingen som trott på oss när vi berättar om vår vision. Men det är bara att mörsa på!
MAXIM: Se på dem som lyckats i stället. Vad har de gjort för att lyckas?

SÄTT TYDLIGA OCH HÖGA MÅL

MAXIM: Var lite osvensk och sätt höga mål och våga drömma. Om du verkligen siktar högt kanske du i alla fall når halvvägs. Inget lagom! Jag och Camilla ”är” redan vid målet mentalt. Det måste vi vara också för att lyckas. Men folk tittar lite, men vi har det mindsetet och har den känslan. Vi ser nu att det börjar rulla på med allting och flera företagsledare som vi träffat inom samma branscher säger ”det här kommer bli jättestort”.

TUMMA INTE PÅ KVALITETEN

CAMILLA: Jobba alltid utifrån kvalitet. Tumma inte pÅ det, det kommer bita dig i rumpan i så fall. Det har också varit med i vår plan att allt som har med Musse & helium att göra – oavsett om det är förpackningar – ska vara bra grejor. De kronorna är det inte värt i slutändan att spara på.

LÅT DIG INTE SMICKRAS

CAMILLA: Man kämpar och kämpar och det känns det lite hopplöst ibland. Men så börjar det lyfta lite och då börjar andra aktörer bli intresserade. De börjar flirta med dig och drar i ditt varumärke. ”Får man vara med på ett litet hörn?”. Då vill de deala och weela in sig. Men då måste man ha is i magen. Det är väldigt lätt att bli smickrad där och då. Och då är det lätt att åka på en dålig deal som att de köper sig in i bolaget för en jättebillig peng, jämfört med vad det kommer kosta bara ett halvår år. Vi har inte tackat ja till någon än.
MAXIM: Vi är absolut öppna för sådant som kan hjälpa till att få Musse & Helium att lyfta snabbare, och hitta samarbeten. Men man ska vara försiktig med att göra för snabba dealar i starten. Och vi är bara i början.
CAMILLA: Skriv aldrig på något utan advokat eller jurist.

GÖR JOBBET

MAXIM: Jobba hårdare och mer än alla andra!

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET: