Lotta Wikman Öman, advokat på Mod Advokater

Anton, 14, vill starta eget – advokaten svarar på hur han kan göra

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 20 februari, 2024
Publicerades: 21 februari, 2024
Foto av: Mod Advokater

Minns ni Anton, 14, som vill starta företag med en kompis – men är för ung? Han har några relevanta följdfrågor som vi har fått svar på av en advokat och extra svar från Skatteverket. Häng med!

Tidigare i år skrev vi om Anton Börjesson som är 14 år och som inte får starta företag.

Tanken är istället att Antons mamma ska starta företaget som han och kompisen sedan kan jobba i.

Anton har några följdfrågor som vi lät Lotta Wikman Öman svara på. Hon är advokat och delägare i Mod Advokater som har många företag som kunder.

Lotta, vilka legala skyldigheter har Anton som barn? 

– Han har inga skyldigheter. Som barn kan man inte åta sig skyldigheter, utan här är det föräldrarna som får täcka upp.

Vilka skyldigheter har hans föräldrar? 

– Om de startar upp ett aktiebolag har de skyldighet att leva upp till aktiebolagslagens regler. De behöver exempelvis se till att inte Anton eller någon annan ingår avtal med en annan part utan fullmakt. Anton kan ingå avtal med fullmakt, men då bör den vara skriftlig, tydlig och beskriva precis vilken typ av avtal han får ingå. 

Så kan de göra med aktierna

Kan Anton och hans kompis på något sätt äga aktierna i företaget? 

– Det är en bra fråga. De kan äga dem, men inte göra något i företaget utan måste fortfarande ha vårdnadshavarnas godkännande. Formellt sett kan du äga aktier som barn – du kan till exempel ärva dem, även om du är minderårig, men du kan inte förfoga över dem, säger Lotta och fortsätter: 

– Här kan Skatteverket reagera om företaget har två minderåriga som är aktieägare – eller så ser de att föräldrarna har haft aktierna från början, men gett bort dem i gåva till ungdomarna. Det enklaste vore att föräldrarna äger aktierna och ger dem i gåva till barnen när de blivit myndiga, det vill säga när de har fyllt 18 år.

Blir det några skattepåföljder då? 

– Nej, det är ingen skatt på gåvor.

Starta eget – och ta ut lön ur företaget

Får Anton och hans kompis jobba i företaget och ta ut lön eller måste föräldrarna göra det?

– Ja, Anton och kompisen får jobba och erhålla lön, men de får från början inte göra vad de vill med sina inkomster eftersom de är underåriga. De måste ha vårdnadshavarnas medgivande till vissa förfoganden av inkomsterna. Jag tänker att användande av inkomst såsom motsvarande månadspeng är ju helt okej, men om man vill köpa något dyrare så måste man ha medgivande från föräldern eller vårdnadshavaren. En resa, en dator, en mobiltelefon, dyra kläder och skor etcetera.

Hos Skatteverket finns vissa regler att ha i åtanke vid uttag av lön från bolaget.

Om Antons föräldrar betalar ersättning för arbete till honom får de inte avdrag vid beskattning. De ska alltså skatta för hans ersättning och det gör den av makarna som har den högsta inkomsten.

Föräldrarna får skatta för lönen

Så om Anton får en lön på 60 000 kronor under ett år är det hans förälder med högst lön som får skatta för pengarna utifrån sin totala årslön och beskattning.

Eftersom ersättningen inte är avdragsgill behöver de inte betala arbetsgivaravgifter, eftersom lagen säger att: ”Utgivaren ska inte betala arbetsgivaravgifter på sådan ersättning som inte är avdragsgill”.

Läs mer: Skatteverkets information om sommar- och extrajobb

Antons kompis får jobba i företaget, med sina vårdnadshavares godkännande och här beskattas han, som 14-åring, själv för sin arbetsinsats.

– Om de betalar ut en lön till kompisen så måste de registrera sig som arbetsgivare och betala arbetsgivaravgifter på hans lön, för jag förmodar att han får mer än 1 000 kronor per år, säger Ulf Nilsson, skatteinformatör hos Skatteverket. 

Här är gränsen för skatteavdrag

Om kompisen tjänar under 24 238 kronor för hela 2024 så behöver han inte betala någon inkomstskatt, men om han tjänar mer så måste företaget även göra skatteavdrag och betala in det också till Skatteverket.

Det här berör ju inte Anton eftersom hans lön inte räknas som hans utan läggs på föräldrarnas inkomst istället.

Ulf Nilsson, skatteinformatör hos Skatteverket

Läs mer: Så beskattas din lön