Nominerad till Årets Innovatör 2014

Mikaela Holegård

Publicerades: 20 februari, 2015

18-tiden en fredag i början av januari fick jag ett samtal om att jag var nominerad till Årets Innovatör. Jag är vad, tänkte jag men svarade med ett ”tack, vad fint. Vad glad jag blir”. Samtalet kom från VD:n för Munktell Science Park, Eskilstuna, och jag fick inte jättemycket information mer än att jag skulle bli kontaktad igen samt bli bokad för intervju med juryn. Jag blev även inbjuden till eventet Marknadsplats, som skulle hållas den 12 februari (det var med andra ord torsdag förra veckan) och att priserna skulle delas ut den här kvällen. Häftigt och svårt att förstå på samma gång.

Jag började sakta förstå vad det här innebar. Jag var alltså en av tre nominerade till den här utmärkelsen. Andra kategorier är Årets Marknadsförare, Nyföretagare och Företag och till varje kategori var det tre nominerade. För att sätta det hela i perspektiv tänkte jag på alla duktiga innovatörer som jag känner i Eskilstuna. Och jag tänkte på de andra två som också blivit utvalda och på vad de har gjort. ”Ni är alla vinnare” sa Stina på MSP gång på gång. Nu börjar jag förstå att hon har rätt.

Efter en intervju med de tre jurymedlemmarna kände jag mig otroligt inspirerad. Jag fick fin respons på det jag gör, och planerar att göra, och det tåls att lyftas hur viktigt det är att faktiskt bli uppskattad för det man gör. Oavsett hur långt man har kommit eller hur länge man har jobbat. Innovation är en viktig del och något som borde växa i samhället. Att bli nominerad ger en signal om att det jag gör är viktigt, och det är viktigt för mig.

Jag blev också bokad för intervju till ett reportage som skulle publiceras i en bilaga innehållandes information om Marknadsplats samt en presentation om alla nominerade i respektive kategori. Fokus för mig blev PÅL (min första innovation), och så hundarna förstås. Jag fick inte bilagan i min egen brevlåda, men väl ett sms från en kompis med texten ”Här sitter man och läser tidningen vid frukostbordet och så är du med – igen!”. Det ger en boost på något sätt, och jag är så tacksam för all uppmuntran som jag får från alla fina människor som jag har runtomkring mig.

Torsdag den 12 februari kl 18 började festen. Först mingel och sedan blev vi visade till bords där en komiker var konferencier och stod för delar av underhållningen. Vi fick ett eget VIP-bord, vi som blivit nominerade i innovatörskategorin tillsammans med den gäst som vi valt att bjuda med. Jag hade med mig min vän Sara (som även låtit mig gräva i hennes garderob inför kvällen. Hur svårt kan det vara att hitta en outfit som passar? Det fanns då inget på stan just den dagen jag letade… 😉 ). Kvällen var otroligt trevlig på alla sätt, och momentet när priserna skulle delas ut var så spännande. Ja, nästan nervöst även om jag bara var aktuell för en kategori. När det var dags för Innovatörspriset blev jag plötsligt jättenervös. Varför vet jag inte. Det var nog en anspänning att äntligen få veta, trots att jag skulle bli lika glad även om jag inte vann. ”Ni är alla vinnare” upprepade Stina minst två gånger där hon stod på scenen innan hon avslöjade Håkan som pristagare. En man som jobbat med innovationer innan jag föddes och som är otroligt trevlig och inspirerande. ”Jag tycker att du ska vinna” sa han tidigare på kvällen. Jag har ju framtiden för mig – han om någon borde uppmärksammas för sina prestationer.

Jag vann mycket den här kvällen, och det viktigaste av allt var nya kontakter och kvittot på att jag gör någonting viktigt. Upplevelsen att gå på en fest med företagare från stan som gjort en lång resa som jag precis har påbörjat.
Året har precis börjat, och när andra projekt har gått lite segt var det här precis rätt vitamininjektion att få.