21 januari är dagen då nyårslöftena bryts

Dorotea Pettersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 21 januari, 2016

Idag är det den 21 januari och dagen då många nyårslöften bryts. Varför säger jag så? Jo, för det finns teorier om att det tar 21 dagar att sätta en ny vana och idag har det gått 21 dagar sedan många gav sitt nyårslöfte.

Så idag är dagen då många inser att det ändå inte kommer fungera och strunta i det. MEN det finns förstås väldigt många som väljer att fortsätta och förverkliga löftet. För självklart är det så att detta med 21 dagar inte är en regel utan undantag. Frågan är om det ens är en regel?

Att det skulle ta 21 dagar att sätta en vana kanske kan stämma om man utgår ifrån hur länge man kan tänkas klara av att hålla något man lovat utan att ha förankrat det med en plan. Det går inte hålla inspiration och motivation uppe hur länge som helst och i och med det kan det säkert stämma rätt bra att det är ungefär nu som första svackan börjar komma. Det kan kännas motigt vilket är helt normalt. Människan fungerar så. Vi behöver ha bränsle hela tiden och det bränslet får man skapa själv med hjälp av det som ger inspiration.

Att det skulle vara så att en vana alltid sätts på 21 dagar är enligt mig helt vansinnigt. Det är som att säga till en alkoholist att det tar 21 dagar att bli av med beroendet. Vissa saker jobbar man med en livstid. Andra saker tar flera år att jobba in och några tar 21 dagar. Anledningen till 21 dagar är att det finns forskning på att det tar ungefär 21 dagar för människan att acceptera ett sjukdomsbesked man fått och så har man applicerat detta på vanor generellt.

Det spelar ingen roll om det tar 21 dagar, 66 dagar eller ett år. Det viktiga är att man uppnår sitt mål, finner inspiration och motivation längs med vägen och slutligen känner sig nöjd och glad med den utveckling man gjort.

Vanor tar tid och det får de lov att göra.

Inne på bloggen på www.dorro.se finns det mycket att läsa om just vanor om du vill läsa mer om det.