23 miljoner visade sig vara 50 miljoner

Peter Forsman

Publicerades: 1 november, 2012

Jag läser i dagens nätupplaga av Helsingborgs Dagblad om hur rättegången mot Företagslansering Sverige AB [hittaforetagen.se] har tagit ny fart i och med att tingsrättens dom överklagats av båda parter.

Hittaföretagen.se:s webbsida

Saken är att när nu en mer omfattande kartläggning gjorts av den bluffakturerande verksamheten så visar det sig att det inte alls handlade om (bara) 23 miljoner, utan istället om mer än det dubbla; 50 miljoner. (Jag tror dessutom att vi kanske inte heller sett det sista budet här..)

Det är med stor glädje som jag från håll kunnat följa utvecklingen, från att såväl Svensk Handel som Kammaråklagaren i målet; Tord Josefson tidigare varit nöjda med en fällande dom, till att Kammaråklagaren nu siktar högre och att detta även välkomnas av Svensk Handel.
 

Vi kan väl säga att min syn på domen inte helt överensstämde med åklagarens initiala uppfattning, då jag ansåg att den gav fel signaler och att domen blev för lindrig:

Citat:
En katastrof, säger Driva Egets bloggare Peter Forsman.

– Han dömdes för 40 grova brott, det gör 13,6 dagar i fängelse per brott. Detta kommer att innebära mer elände för Sveriges småföretagare. Trots att brotten räknades som grova så blev straffet bara 1,5 års fängelse. Det här signalerar ju till de kriminella att detta är helt riskfritt.
Slut citat
Läs mer här.

Något som jag även förtydligar ytterligare genom detta inlägg.

Sedan dess har jag träffat och föreläst för, såväl Tord Josefson (som jag ser som en mycket kompetent, driven och engagerad åklagare) samt justitieminister Beatrice Ask och hennes medarbetare (Min analys av de sistnämnda: ”Lyhörda och pragmatiska”) på Rosenbad.

Och jag känner till att det fanns begränsade resurser för utredningen som kom till Tingsrätten, varför underlaget för Tingsrätten att ta ställning till, inte var representativt för antalet faktiskt drabbade företagare.

Medan det nu satts in ”helt andra resurser” till den kommande rättegången i Hovrätten, vilket gör det riktigt intressant att följa
– för äntligen kommer allmänheten kunna ta del av hur ruskigt omfattande som den bedrägliga verksamheten verkligen var.

Tillkommit har nu också den så kallade ”Huvudmannen” som efter många månaders flykt undan polisen, överlämnade sig själv i augusti och suttit häktad sedan dess. HD-artikeln berättar att inte mindre än 7 miljoner gått direkt till ”Huvudmannens bolag”. 

I mars 2013 ska detta prövas i Hovrätten och jag är förhoppningsfull !