3 sätt att skapa goda samtal under semestern (din eller andras)!

Ulla-Lisa Thordén

Publicerades: 27 juli, 2015

Så här mitt i semestertider, kan en företagare behöva fundera över om man ”hinner” vila. Själv har jag t ex inte jobbat med säljskolan på några veckor (och har lite dåligt samvete för det!) Däremot har jag kopplar ur det dagliga och istället gjort andra saker än vanligt – som att skrapa och måla sommarhuset eller plocka bär t ex. Det innebär dock inte att jag nödvändigtvis kopplar ur hjärnan. På målarstegen har jag tid att låta tankarna vandra fritt utan att behöva passa tider eller ha ett mål i sikte. Wow – så kreativ man blir! Det är faktiskt på sommaren som jag har skrivit mina böcker och inte betraktat det som jobb utan som avkoppling av annat slag än det vardagliga jobbandet.

Har du (tar du) sådan tid? Många företagare tar några dagar då och då, andra loggar ut helt medan en och annan inte har en chans att vara ledig från att serva sina kunder eller sköta affärerna. Oavsett vilket, så kan du fundera en stund över hur dina kunder spenderar sin eventuella semester eller fria tid. Om du har en chans att möta dem när de är något mer avspända så kan det uppstå goda samtal av helt annat slag än när ni möts inom jobbsfären.

Hur många nya kontakter tas inte på badbryggor, vid grillen, i båten, vid sandlådan i stan, på fiket runt hörnet?  Jag menar inte att du ska börja hårdkränga till semesterfirare, jag menar att det ur det avspända samtalet kan uppstå en ny slags relation som faktiskt kan leda till att man sedermera vill knyta närmare kontakt även vad gäller jobb.
Ett samtal utan strategiskt mål kan innebär fantastiska möjligheter att få berätta vad man står för, vad man drömmer om och vad man är stolt över, utan att lyssnaren behöver söka en dold agenda. Det gäller båda vägarna – du lyssnar också mer avspänt. Därför kan storytelling innebära att vi faktiskt ”köper” varandra, just för att vi möts utan att ha den där agendan. (Om du däremot upplever under samtalet att du har en tänkbar kund framför dig – kom överens om att träffas en annan gång. Krängande på bryggor, på golfbanan eller vid grannfesten är tämligen oattraktivt tycker många med mig.)

Här kommer några tips för hur du kan skapa ett intressant samtal utan att ha en aning om vart det kan leda:

1 ”Vad är du mest rädd för/ stolt över/ irriterad på/ i din bransch?”
2 ”Om du kunde bestämma över något du ville ändra på i ditt jobb/ företagande just nu – vad skulle det vara?”
3 ”Vad vore det roligaste/ mest intressanta som kunde hända dig efter semestern…?”

Och vem vet – det kanske öppnar sig fantastiska möjligheter att fånga upp något viktigt under samtalet som kanske leder vidare… Men inte behöver göra det.
Fortsätt njuta av sommaren och samtalen.