Affärskultur i olika länder.

Tamara Vuorinen

Publicerades: 29 september, 2013

Du har en ny potentiell affärspartner i ett land du aldrig varit tidigare. Vad vet om landets affärskultur? En sak är säker – det kan skilja mycket från affärskulturen hemma. Att kunna landets affärskultur kan vara nyckel till framgångsrika utlandsaffärer.
Var kan du hitta info om affärskulturen på din nya marknad? På Worldbusinessculture.com finns det mycket kunskap om affärskulturen i 39 olika länder. Informationen har framställts av ledande experter med praktisk erfarenhet inom global affärskultur.

På Worldbusinessculture kan du läsa om följande i varje land: Bakgrund, Affärsstrukturer, Management, Kommunikation, Affärsklädkod, Underhållning, Tips, Fakta och Kvinnor i näringslivet.
Sammanfattning av det viktigaste inom landets affärskultur finns att läsa i Top Tips 1-10.
Visste du att företag i UAE (Förenade Arabemiraten) är väldigt ofta styrda av en familj och på mötet kommer du att förhandla med flera medlemmar från samma familj.

Personliga relationer är viktiga i affärslivet i Kina, så försök bygga en bra relation till din affärspartner. Visa respekt för ålder, erfarenhet och utbildning – det värdesätts högt i Kina. Möten tenderar bli långa utan mål – men se det som en del av processen att bygga en god relation. Var försiktig med kritik av din affärspartner inför andra, det kan leda till att han ”förlorar ansiktet” på mötet. Det är en katastrof för kineser och kan påverka affären negativt.

Personliga relationer gäller också i affärslivet i Brasilien och din relation till din affärspartner där är alltid personlig.
I Japan måste du ha tålamod, låt affärer ta den tiden som behövs – glöm deadlines.
Men i USA är tid pengar och där förväntar man också att du är tillgänglig 24/7.

Var beredd att möten inte alltid börjar i tid i övriga världen. Samt att” ja” inte betyder ”ja” i alla sammanhang och att i vissa länder man vill inte gärna säga ”nej” fast de är inte intresserade av affären. Försök undvika situationer på möten där din affärspartner kan ” tappa ansiktet” – då det är en skandal i asiatiska länder.

Källa: World Business Culture

Besök också min B2B sajt www.newexportmarket.com och se vilka företag som söker affärspartners.