Aktiebolag borde vara förbjudet

Hanna Brodda

Publicerades: 26 januari, 2010

Blir jag sjuk nu, mina barn blir sjuka eller om jag blir med barn har jag inte större ekonomiskt skydd än när jag var 16 år. Att jag har jobbat i 20 år och betalat skatt varje år räknas inte längre.

Ägaren till ett nystartat bolag får behålla sin sjukpeningsgrundande inkomst, kallad SGI, i ett till två år. Orsaken är att folk ska våga starta företag och
att det helt naturligt tar en viss tid innan ett nystartat företag har samma chans att ge lön som ett äldre bolag. Den förmånen gäller för handelsbolag eller en enskild firma, men inte aktiebolag.

Om ett aktiebolag har en ensam ägare som startade för fem månader räknas det inte som ett nystartat enmansföretag.

När jag ringde och resonerade med Skattemyndigheten för ett år sedan pratade vi inte om SGI. Jag frågade om för- och nackdelar med de olika bolagsformerna och eftersom jag planerar att så småningom vara fler ägare var aktiebolaget en bra form. Det är dyrt och krångligt eftersom det kräver 100 000 i aktiekapital och auktoriserad revisor, det ska visserligen ändras nu, men det lät ändå klokast för ett företag som mitt.

Vad jag inte visste var det där andra. Att om jag blir sjuk nu, får sjuka barn och jag inte kan jobba med mitt företag, då kommer jag att få leva på mina sparpengar och sedan är det slut. Det går inte att ta privata lån som egenföretagare, mina sparade föräldradagar är inte värda någonting (eftersom de räknas på min nuvarande SGI, inte den jag hade när pojken föddes) och jag får inte en krona om jag får till exempel en allvarlig sjukdom och förmodligen får jag inget jobb då heller. Jag hade inte tänkt att ta ut lön det första året, utan satsa allt på att min produkt blir så bra som möjligt., men nu vet jag inte.

I går kväll upptäckte jag att barnen hade löss. Det var 4 grader varmt på golvet och misären var total. Måtte vi nu inte bli sjuka.
 

Så stoppas lusen

 

Hanna hade inte någon inarbetad föräldrapenning om hon fått barn 1987.

Nu är hon tillbaka på samma låga nivå eftersom hon valt aktiebolagsformen för sin nya firma.