Aldrig har det varit så lätt att lura skjortan av lekmän

Janne Näsström

Publicerades: 25 juni, 2013

Vi ligger i på slutspurten av träningen inför sommarens trolleri. Egentligen har jag inte tid att blogga, men ett gäng prylar med uppladdningsbara batterier har fått strömtorsk, så nu sitter jag och väntar på gröna lampor.

På fredag är det generalrepetition och onsdag den 3 juli premiär.

Det har varit massor av jobb, men det tuffaste har faktiskt varit att få tid för att träna. Förståelsen från omgivningen är begränsad.

Min slutsats är att de allra flesta inte är riktigt duktiga på någonting. De tillskriver andra som är det talang. Och verkar okunniga om receptet för att bli skicklig: Målinriktad träning under lång tid.

Som medborgare blir jag oroad. Är vi på väg att bli ett samhälle av knapptryckare som förväntar oss att någon annan ska svara för prestationerna? Någon annan med talang.

Utifrån mitt företagarperspektiv är det mer positivt. Det finns en växande marknad för dem som är beredda att lägga ned all träning som krävs för att bli högpresterande. Tyvärr är träning inget som påverkar priset särskilt mycket, på grund av barnatron på denna talang.

Men som magiker är jag överlycklig. Trolleri bygger på mångtusenårig kunskap om hur den mänskliga hjärnan inhämtar och tolkar information. Det finns en massa regler om hur man bygger upp en effekt. En av dem är att välja nummer som kräver mer träning och mer förberedelser än vad en lekman anser vara rimliga. Då sorterar hjärnan bort den korrekta förklaringen redan i det undermedvetna och den kommer inte upp ens som ett av alternativen.

Jag har trollat sedan 1960-talet. Det har aldrig tidigare krävts så lite träning och så lite förberedelser för skapa det oförklarliga.