Alla kan komma på en idé, så här kan du komma igång

Carl Svahnström

Publicerades: 29 juli, 2011

Den absolut vanligaste frågan jag får när jag berättar om Snorisarna är, ”Hur kunde du komma på den idén?”. Ändå mer förvånade blir de när de förstår att jag varken är småbarnsförälder eller medicinpedagogiskt utbildad.

En riktigt bra affärsidé är sällan en snilleblixt. Den är frukten av en spännande tanke som får utrymme att växa till en idé. Om idén kan överleva en salva kritik kan den mycket väl utvecklas till en sensationell affärsidé.

Jag tror att det flesta människor kommer på hundratals grymma idéer varje dag utan att vara medvetna om det. I det här sammanhanget pratar jag om idéer med potential att utvecklas till en riktigt bra affärsidéer.

I fallet Snorisarna var min första idé att designa näsdukar för barn som skulle säljas på apoteket. Ingen unik idé direkt. Men när jag började prata med småbarnsföräldrar om mina näsdukar blev jag varse om en helt ny värld. Jag fick många nya idéer och bara under det halvår som jag jobbade med idén på Berghs, hade idén ändrats från näsdukar till en metod som skulle underlätta medicineringen för barn.

Om du har en spännande idé. Ett enkelt tillvägagångssätt.

1. Börja med att bolla den med några goda vänner. Din idé kommer att vara tio gånger starkare efter diskussionen, eller död.

2. Gör en enkel pennskiss som du sedan visar upp för 10 personer i din målgrupp tillsammans med några frågor. Ett tips är att använda dig av facebook, om du kan hitta dessa personer i din vännerlista.

3. Nu har du förhoppningsvis ett litet hum om det finns en marknad för din idé och om det är lönt att satsa på den eller inte. Jobba med kritiken från din undersökning för att stärka din idé ytterligare.

4. Nästa steg är att ta kontakt med en expert inom området. Finns det några lagar eller andra hinder för att din idé ska nå marknaden?

Sätt din idé i rullning och se hur din idé transformeras till en kickass affärsidé.
Hör av dig om jag kan hjälpa!

Nu kanske jag ödelägger hela min framtida karriär som designer för att statuera ett exempel. Dina första skisser behöver absolut inte vara perfekta.