Alla kan vi lära något

Carl Svahnström

Publicerades: 4 oktober, 2009

Nu har jag tagit på mig min skönaste kofta och sitter djupt nedsjunken i en skön konferensfotölj. Det är tomt på kontoret, det var det också på tåget hit. Söndagen är som vilken annan dag som helst för en hårt slitande entreprenör, men skillnaden är att på söndagen får man lugn och ro. Söndagen bjuder också ofta på filosoferande och drömmande.

I fredags ringde Kristin, som är eventansvarig för Venture Cup och frågade om jag kunde tänka mig att tala lite på deras kickoff. Jag blev väldigt glad och smickrad av hennes förslag och självklart tackade jag ja på stående fot. Samtalet gav upphov till en hel del tankar. För en sekund utsatte jag mig själv för en ”jante”. Vad skall jag kunna lära dom? En tanke som jag fort avslog.

Jag kom direkt att tänka på vad min största förebild, den djupt filosofiske och världsberömde designern Stefan Sagmeister har sagt till mig: ”man kan lära sig något av alla” Det var med den inställningen, han för första gången besökte Sverige för att undervisa min klass under en hel vecka på Berghs.

Han såg att han kunde lära sig något av oss studenter. Och en sak är säker, han kom inte till Sverige för några pengar i världen. Han kom dit av ren nyfikenhet och med inställningen att alla kan vi lära mer.

Vi borde ta till oss av Stefans visdom. En bra idé är alltid en bra idé, oavsett om den kommer från en president eller en sopgubbe.

Alla kan vi lära något.