Allt är mitt fel, jag erkänner!

Henrik Hall

Publicerades: 2 oktober, 2015

Jag såg svenska VW-chefen bli grillad i TV i morse. Han kämpade tappert och beundransvärt med att få sin arbetsgivare att framstå som ett pålitligt och trovärdigt företag, utan att skönmåla eller släta över. Det var absolut inte hans fel att det inte höll hela vägen. Uppförsbacken var helt enkelt hopplöst brant, när han tvingades erkänna, mycket trovärdigt, att han inte vetat mer än allmänheten om bakgrunden till den skandal som nu fört honom till TV-studion.

Det förväntas av anställda att de ska vara lojala med sin arbetsgivare, att de ska ställa upp för företaget. Hur länge kan man kräva att lojaliteten håller uppåt, när det brister i lojalitet nedåt? Måste man försvara en arbetsgivare som har fuskat? När man är högste chef för en landsorganisation kanske, men hur långt ner i organisationen har man det ansvaret? Hur lojal måste man vara mot chefer som åker dyrt privatjet, när de kunde åkt reguljärflyg eller tåg? Måste man hålla god min om styrelsen går på porrklubb?

Var går gränsen för när man inte behöver hålla på uppsägningsperioder, kontrakt och tystnadsplikt? Räcker det med att man får veta att företaget inte delar den egna moraliska synen på barnarbete eller måste barnen få stryk också innan man får göra uppror?

Arbetslivet svävar inte i ett vakuum vid sidan om medborgarens övriga liv. Det är en central del av vår existens och det är svårt att se varför vi skulle lämna våra värderingar utanför kontorsdörren eller fabriksgrinden. Därför gäller det förstås att välja arbetsgivare med omsorg, men som vi sett upprepade gånger räcker det inte alltid.

Det är då det är så underbart skönt att veta att det som händer i mitt företag, det beror på mig och bara mig. Allt som är bra är min förtjänst. Alla fel som begås, någonsin har begåtts och alla som i framtiden kommer att begås, de är jag och ingen annan skuld till. Att vara egenföretagare är detsamma som att säga: jag får, vill och tar obegränsat ansvar. Inte bara för min egen försörjning, utan också för ett helt litet företags agerande. Det känns oerhört skönt!