Älska ditt jobb men återhämta dig!

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 3 september, 2012

Ibland undrar jag om det verkligen är normalt att känna sig så otroligt positiv och glad när det är måndag morgon? Jag har aldrig känt igen mig i känslan av motstånd när en ny vecka börjar, ångest eller uppgivenhet att helgen är slut. För mig är både helg och veckor något jag ser framemot.

Men kanske beror detta på att jag alltid bara jobbat med det som jag älskar att göra. Det känns inte som jobb för mig att sätta igång datorn, titta igenom mailen, ringa, maila, träffa kunder, klienter, förbereda föredrag och hålla presentationer. Lustprincipen, att älska det man gör, kanske skulle Freud sett det som libido – bygga upp – driver oss människor som allra mest och bäst. Men genom modern vetenskap vet vi också att det finns något som heter honungsfällan, där det blir för mycket av det goda, kroppen – även med ”positiv” stress får inte sin återhämtning och vi blir utjobbade, utmattade, utmattningsdeprimerade, utbrända eller drabbas av det som kallades för burn-out på 80-talet.

 

Så även om du älskar det du gör – glöm inte att återhämta dig! Jag lägger aktivt in min återhämtning, varje dag, några viktiga rutiner som gör att jag orkar hålla energi och tempo på en jämn nivå veckorna igenom som krävs när man är företagare. Även löpningen har blivit en självklar del i min återhämtning. 

Det vore kul att höra hur du har det med återhämtning, tankar om måndagar?