Var finns kontrollen av samhällets elit?

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 17 januari, 2016

Skandalen i fackförbundet Kommunal gör mig både glad och bedrövad.

Glad för att avslöjandet visar hur viktigt det är med professionella medier som utför sin grundlagstadgade skyldighet – att granska makthavarna. Och ännu en gång är det egna medier som gräver. Aftonbladet är ideologiskt en LO-tidning. Svenska Dagbladet, som avslöjade liknande saker i SCA, har sina rötter i Svenskt Näringsliv.

I båda fallen kan man fråga sig vad revisorer, Skatteverket och andra kontrollorgan sysslar med. Än en gång visar det sig också att traditionella medier är överlägsna de så kallade alternativa medierna. Om dessa vore den enda nyhetskanalen så skulle händelserna i Kommunal inte blivit mer än skvaller.

Bedrövad för att det än en gång visar sig hur lätt vi människor spårar ur när vi anförtros andras pengar. Har vi inte tummen i ögat, så låter vi någon annan betala.

Jag blir även bedrövad över det klassförakt som sprider sig i sociala medier. Undertonen är att arbetarklassen inte kan sköta sig när de anförtros pengar. Händelserna i bl.a. SCA försvaras med att det är privata företag.

SCA ägs i likhet med övriga börsföretag av oss alla genom AP-fonderna, tjänstepensionerna och vårt privata fond- och pensionssparande. Det är lika illa att ett gäng börstjänstemän förlustar sig på våra pensioner som att Kommunals ledning gör detsamma för medlemmarnas pengar.

Händelserna i Kommunal visar också att det saknas fungerande kontrollsystem för samhällets elit. Det finns bara för småfolk och i synnerhet för småföretagare.