Annat var det förr. . .

Anders Andersson

Publicerades: 27 april, 2011

Det är mindre än en vecka kvar till sista deklarationsdagen och jag sitter på tåget på väg till Nyföretagarcentrums företagssatsning i Filmstaden Bergakungen i Göteborg. Jag ska prata

där i morgon torsdag, men om helt andra saker än deklaration.

Det känns overkligt om man jämför med hur det var för några år sedan. Sista deklarationsveckan var då årets hårdaste vecka för mig. Allt kretsade kring deklarationen.

Jag jobbade nästan dygnet runt med att skriva och prata om hur folk ska klara sina deklarationer. Telefonen gick varm från morgon till kväll – läsare, lyssnare, tittare, släktingar och kompisar ville alla ha deklarationsråd. Boken Avdragslexikon såldes i rekordupplagor.

Under 80-talet gjorde jag varje år en deklarationsbilaga i Expressen, och den dag som den kom ut sattes årets upplagerekord.

Jöran Stridbeck, som nu är Driva Egets Ad, redigerade på den tiden deklarationsbilagorna. Han fick mig till att varje år ställa upp på de mest märkliga bildidéer för att visa att jag kunde göra alla tänkbara konststycken med folks deklarationer.

Bilagan Pengarna & livet, som jag var ansvarig för, gjordes 1987 om till en extra tjock deklarationsbilaga. Jag döptes då till D-mannen, kläddes ut i stålmansdräkt och for med knuten näve rakt igenom den förenklade deklarationen, som då hade premiär. Kolla själv på min deklarationsstyrka på bilden här intill.

Nu efteråt kan jag tycka att det var för stort fokus på deklarationen. Visserligen saknade Skatteverket dagens serviceanda och visserligen var reglerna mycket krångligare. Men deklarationshysterin var för stor – och ärligt talat gjorde jag inget för att dämpa den.

I dag är problemet det motsatta. Folk lägger ned för liten möda på deklarationen och de avdrag som faktiskt finns kvar.

Alltför många faller för frestelsen att ringa Skatteverket och knappa in koderna på blanketten. De missar möjligheten att åtminstone en gång om året ta ett helhetsgrepp om sin ekonomi. För även om det inte finns många avdrag att göra så ger de förtryckta uppgifterna på blanketten en bra sammanfattning av årets inkomster och placeringar. Med e-legitimation går det däremot att få bra koll.

Fast trots allt finns det lite deklarationshjälp även numera – jag ger en del här i TV4, Driva Eget hade 8 avdragstips i aprilnumret och på driva-eget.se har vi ett nytt deklarationstips varje dag fram till sista deklarationsdagen den 2 maj.

Lycka till med årets deklaration.