Annie Lööf, argumentera för papperskorgen

Anders Andersson

Publicerades: 1 mars, 2013

Näringsminister Annie Lööf har fått ett förslag i sitt knä som är minst lika besvärande som det om månggifte. Det är det orimliga betänkandet om att landets företagare ska skicka in kontrolluppgifter varje månad i stället för en gång om året. Läs om det här.

Hon ärvde frågan om regelkrångel från sin företrädare Maud Olofsson, som misslyckades totalt med sin ambition att minska regelkrånglet med 25 procent.

Men Annie Lööf lovade att ta i ordentligt med frågan. Förmodligen sa hon som hon brukar att hon var ”tydlig” med att hon verkligen ville minska krånglet för småföretagarna.

Under hennes departement finns numera också myndigheten Regelrådet, och hon har tillsatt utredningar om att minskat krångel och byråkrati – parodiskt nog också de krångliga och byråkratiska.

Så då undrar man vad hon tänker när hon på sitt bord får något som går totalt stick i stäv mot vad hon sagt om regelkrånglet – förslaget om att vi företagare ska skicka in kontrolluppgifter tolv gånger om året i stället för en gång om året.

Varför slår hon inte näven i bordet och skickar förslaget i papperskorgen? Möjligen kan en nitisk byråkrat med extrema kontrollbehov hitta skäl för sådana regeländringar. Men Annie Lööf som ändå bör veta vet hur småföretagare reagerar?

Det borde vara lätt för henne att argumentera för papperskorgen inför de tre andra partiledarna i Alliansen.

Argumenten borde ju vara ungefär likadana som de hon använde för att ge bakläxa till de parikamrater som ville tillåta månggifte. Jag menar det hon då sa att det inte fanns någon förankring i centerrörelsen.

Inte kan det finnas varken centerpartister eller andra som tycker att skälen för månadsrapportering är tillräckligt starka för att införa detta extrema regelkrångel.

Jag instämmer i Företagarnas kraftiga kritik och uppmanar Annie Lööf att nu äntligen slå näven i bordet och rösta nej när betänkandet tas upp i riksdagen.

Då skulle hon visa mod och få de politiska poänger som hon så väl behöver. Det räcker inte med mys och korvgrillning hemma i Maramö.

PS 6/3. I en debattartikel i Dagens Industri i dag tar Annie Lööf tillbaka förslaget om månadsuppgifter.  Hon säger att hon och hennes parti inte vill driva igenom detta i rikdagen. Hon vill endast komma med förslag om att genomföra månadauppgifter i byggbranschen.