Äntligen lyssnar justieministern på Driva Eget

Anders Andersson

Publicerades: 13 februari, 2014

Äntligen tar justitieministern oss på allvar. Efter nästan tre års kamp i varje nummer av Driva Eget, på facebooksidan Stoppa fakturaskojarna och på egen avdelning här på sajten försöker även Beatrice Ask få stoppa på fakturaskojarna.

Hon tillsätter en utredning som ska utreda flera av de krav som Driva Eget och många andra framfört i år efter år. Läs om den här.

Bra. Sent ska syndaren vakna.

Andra bullar var det på det seminarium som jag skrev om här i december 2011.

Från scenen kom jag och andra med förslag om hur man skulle kunna stoppa dessa bedragare som stjäl både tid och pengar från oss småföretagare. Vi krävde ändring av kreditupplysningslagen, och konsmentköplagen så att ångerrätt kan gälla även enmansföretagare. Det är inte rimligt att dessa ska behandlas på samma sätt som Ikea och Volvo.

Beatrice Asks sakkunnige Gustav Gellerbrant sa nej till allt. Till slut invände jag:

– Men ni måste väl i alla fall utreda frågan.

– Ingen anledning. Man måste ha en idé, en lösning man ska tro på, om man ska tillsätta en utredning, svarade Gellerbrant.

Han nonchalerar fullständigt de 41 riksdagsmän från olika partier som i 20 olika motioner ville ändra lagen. Det verkade som om det bara var han och Beatrice Ask som inte ville stoppa fakturaskojarna.

Men det visar sig att envist opinionsarbete ger resultat. Sedan Driva Egets Anders Nyman , Svenska Handel, enskilda bloggare som Peter Forsman ständigt visat exempel på skojarnas härjningar tillsätts äntligen en utredning.

Men en sak fattar jag inte. Utredningen ska arbeta ända fram till den 1 september 2015! Ska det behöva ta så lång tid att utreda så självklara saker.