Är datamolnet ett orosmoln?

Anders Andersson

Publicerades: 9 oktober, 2011

Molnet svävar nu över alla oss som sitter vid en dator. Det är tydligen där programföretagen vill att nästan allt vi jobbar med ska hamna. Hårddiskar verkar vi snart kunna glömma.

Jag märkte det på mässan Eget Företag i Stockholm i förra veckan. Nästan alla som där försökte sälja dataprogram till oss småföretagare talade om molnlösningar – att alla de filer vi skapar ska läggas i molnet, antivirusskyddade och säkra. Filerna sägs vara åtkomliga för alla vi vill jobba tillsammans med och oåtkomliga för intrång från obehöriga.

Men två av de största programföretag i Sverige har väntat i det längsta med att på allvar satsa på molnprogram – Vismaspcs och Microsoft.

Men när de på mässan samtidigt hårdlanserade molnprogram förstod jag att det verkar vara ett trendbrott på gång, och att molnen i framtiden kommer att styra det mesta vi gör framför datorn vare sig vi vill det eller inte. Microsoft hade på mässan premiär för sitt Office 365 i Telias monter, och Vismaspcs satsade alla sin mässkraft på Visma Avendo eEkonomi.

  • Men handlar det verkligen bara om ljusa moln? Kan det inte finnas orosmoln?
  • Kan det inte vara svårt att byta från hårddiskprogram till molnprogram?
  • Kan det vi skrivit inte försvinna i molnets himmel?
  • Är det inte risk för buggar så här i början?
  • Är det verkligen så lätt som Microsoft påstår att hålla interaktiva möten och lägga upp nya e-postadresser med Microsoft 365?
  • Vad finns det för anledning att betala för ett program med månadsavgift när det finns alternativ som är gratis?
  • Är detta inte bara ett sätt för de stora programföretagen och teleoperatörerna att försöka sno oss på mer pengar?

Svaren på sådana frågor tänker jag ta reda på åt er kära läsare. Microsoft och Telia har bett mig att ställa kritiska frågor på ett interaktiv event som alla kan se på nätet den 25 oktober.

Med all den objektivitet och kritiskt tänkande som präglar både mig och Driva Eget tänker jag ställa Microsoft och Telia mot väggen. Jag lovar att inte låta mig charmas av spänningen av att vara med  i en sådan här ny form av event. Jag tänker inte svälja Microsofts och Telias bild av att molnet skulle vara något himmelskt.

Men jag behöver då din hjälp. Skriv dina frågor i kommentarfältet nedan eller mejla dem direkt till mig på anders@driva-eget.se .

Jag vill ha tuffa frågor som verkligen klarar ut om det är någon vits för oss småföretagare att lägga pengar på molnet.

PS 17/10. Jag har nu varit med vid inspelningen och fick svar på mina kritiska frågor. Men inte förrän den 25/10 lägger Microsoft ut detta interaktiva event. Du kan anmäla dig till det här.