Är det bara vi som förstår att detta är största skattenyheten sedan 1991?

Anders Andersson

Publicerades: 14 juni, 2014

”Trist att alla dagstidningar missat att denna skattenyhet är bland det viktigaste som inträffat i år”, skriver läsaren Hans Bergqvist i en kommentar under en av våra artiklar om Företagsskattekommitténs skatteförslag i torsdags.

Håller verkligen med. Detta är den viktigaste skattenyhet för svenska företag sedan den stora skattereformen 1991.

Men radio, TV och dagstidningarna bryr sig inte om att förklara ordentligt för företagarna hur förslaget påverkar dem. Om det beror på att de struntar i småföretagarna eller inte förstår förslaget vet jag inte.

DI om skatteförslaget

DI om skatteförslaget

Men det känns som om DI valt sida när tidningen vinklar nyheten på att fastighetsjättarna går till attack mot förslaget. DI verkar i alla fall inte stå på samma sida som alla de småföretagare som blir vinnare.

Första dagen väljer både DN och DI att låta utredarna själva förklara förslaget för de jurister och ekonomer som måste varit de enda som begripit de snåriga texterna.

På Driva Eget och här på vår sajt har vi andra utgångspunkter. Vi menar att det är vår uppgift att hjälpa landets småföretagare och försöka förklara krångliga saker så enkelt som det går. Vi ser läsare och nätbesökare som våra uppdragsgivare och står alltid på deras sida.

Förslaget är också i sina grunder mycket enkelt – läs om det här i min första blogg om utredningen.

Jag utvecklar detta i tre andra artiklar – en med exempel på hur skatteförslaget slår, en i en intervju med utredningsbasen och en om de baksidor som förslaget också har.

Min spontana första entusiasm kring fördelarna har svalnat något. Det är klart att det också finns nackdelar och en och annan detalj som borde göras om. Alla småföretagare kan naturligtvis heller inte bli vinnare med ett förslag som ska vara självfinansierande. Men jag köper inte alla de invändningar som nu kommer, ofta från grupper med särintressen.

En invändning från Svenskt Näringsliv är att inget annat land har detta system med ränteavdragsstopp och samtidigt ett finansieringsavdrag.

För mig känns detta mer som en fördel. Sverige får med förslaget lägre bolagsskatter än i de flesta andra länder för de företag som kan finansiera sig med eget kapital.

Det borde kunna locka lönsamma välmående företag att etablera sig i Sverige och skapa de nya arbeten som vi så väl behöver.