Är företagare mer driftiga än andra?

Jenny Eklund

Publicerades: 27 mars, 2012

Om man har många idéer och vill få saker och ting gjorda, vill man förstås hitta likasinnade att samarbeta med.

Jag har under de senaste 20 åren jobbat på många olika arbetsplatser; oftast som anställd och under de två senaste åren som entreprenör. Och nog är det stor skillnad i kulturen – men inte riktigt på det sätt som jag trodde.

Jag gick direkt från den ena till den andra när jag sa upp mig och blev entreprenör på heltid. Från början var jag helt chockad över skillnaden, framför allt i tempo och engagemang.

I den kommunala förvaltningen förhöll man sig alltid avvaktande till nya idéer.
”Nja.. vi får se… vi behöver fundera vidare på det här. Vi tar det sen.” Eller ”Du vill lite för mycket, vi kan ta det lugnt ett tag innan vi utvecklar”, var vanliga tveksamma kommentarer.

Att genomföra något projekt tog alltid fem till tio gånger så lång tid än vad som kändes rimligt. Frustrerande!

I företagsvärlden, särskilt bland småföretagare, blev reaktionen på nya idéer precis det motsatta. Vilken pepp! De flesta gick (och går) igång på idéer och förslag: ”Wow, var kul! Det vill jag vara med på! Ska vi träffas igen i morgon och fortsätta spåna?” Mängder av inspiration och vilja och högt tempo.

Men. Det jag långsamt upptäckte var att trots högtflygande planer blir det sen ofta inte så mycket mer. Att spåna hör liksom till företagarkulturen, och de flesta visioner stannar just vid visioner.

Det tog ett tag att inse att trots de olika skillnaderna i bemötandet från de olika världarna blir det ungefär samma resultat i slutändan; nämligen att det kommer alltid att hänga på dig själv om du kan genomföra dina drömmar och idéer.

Oavsett omgivningens reaktioner.

Att tro på sin idé och genomföra den oberoende av hur andra reagerar, är det som krävs.

Själv har jag börjat leta efter entreprenörer, när det är dags att hitta någon att samarbeta med eller presentera nya idéer för. En entreprenör kan vara anställd, företagare, studerande eller sjukskriven – det har ingen betydelse. Men en sann entreprenör är i mina ögon både idérik och innovativ och får saker och ting gjorda, vilket är ovärderliga egenskaper.