Är män bättre entreprenörer?

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 24 februari, 2012

Vi har nu möjligheten att arbeta från en mycket bra incubator som har skickliga affärsrådgivare, erbjuder många möjligheter till nätverkande och guidar oss alla mot just våra visioner och mål. MEN majoriteten av de antagna i incubatorn är män. Det blev ännu mer uppenbart för mig igår när vi hade ett trevligt samkväm runt lite Afternoon tea och pratade om drivkrafter. Det var tolv män och tre kvinnor runt bordet.

Jag påtalade könsperspektivet både vad gäller drivkrafter och att vara uthållig och ta sig fram som entreprenör. Det blev en spännande diskussion där vi såklart hittade fler likheter mellan oss som entreprenörer än skillnader utifrån kön, men de facto är det så att flest män är entreprenörer. Vad detta beror på lyftes och några tankar kring det var.

  • Män är bättre på att pitcha sina idéer som framgångsrika (?!)
  • Män har en tendens att kanske ha en övetro på sina idéer som gör att de känns mer trovärdiga (?!)
  • Män har en benägenhet att ta större risker (?!)

Eller handlar det om ett sociokulturellt perspektiv, att samhället är uselt generellt på att plocka upp idéer som kommer från kvinnor, att sprida information om entreprenörskap till tjejer och kvinnor. Precis som Camilla Björkman skriver insiktsfullt i sin krönika i nya Driva Eget kan det inte vara så att kvinnor inte är lika skickliga entreprenörer, tvärtom!

Men någonstans måste vi fortsätta jobba på att vi i alla fall ska ha en 50/50 fördelning runt bordet tills nästa gång!

 

Vad tror du är orsaken till att flest entreprenörer är män?