Artikeln som fick Dambergs pressekreterare att se rött

Camilla Björkman

Publicerades: 16 mars, 2015

Jag blev tidigare idag uppringd av närings- och innovationsminister Mikael Dambergs pressekreterare Ann Wolgers. Hon gav mig en rejäl avhyvling på grund av denna artikel, där Mikael Damberg bland annat säger att han tror att äldre företagare är rädda för att gå på export för att de inte kan språket så bra, och att de kanske inte har så bra utbildning.

Pressekreteraren tyckte att vi hårdvinklade i rubriken och ingressen och lyfte ut en liten bit av en lång intervju (cirka 25 minuter). Under sina år i yrket hade hon aldrig varit med om något liknande, sa hon.

Jag förstår att hon blir upprörd – det är hennes jobb att hålla koll på vad näringsministern säger i media. Men om hon hade tänkt ett varv till tror jag att hon skulle insett att den hon borde tagit i örat är inte mig, utan honom.

Problemet är nämligen större än en tillfällig groda eller en rubriksättning som baseras på ett faktiskt citat. Problemet är att Damberg uttalar sig så samtidigt som han jobbar på en stor exportstrategi och satsar på företagarförmedlingar (läs hans tidigare debattinlägg om dem här) för att underlätta vid ägarskiften.

Allt det är bra – och även om jag kan tycka att saker tar lång tid har jag hyllat honom för företagarförmedlingarna i min ledare i Driva Eget och gjorde även det under intervjun (det är i princip ingen politiker som lyfter frågan om ägarskiften, man fokuserar bara på generationsskiften i familjer, så det ska Damberg ha cred för). Men om Damberg tror att anledningen till att företagare inte exporterar är för att de inte kan språket så bra eller är outbildade, vad betyder då det för hans politik? Hur påverkar det hans beslut kring företagandet i Sverige? Det är den intressanta frågan, som Driva Egets läsare har rätt att fundera kring.

Pressekreteraren Ann Wolgers menar att det jag gjort var ”skit”, och försökte få mig att överväga att ändra rubriken. Hon tyckte inte att jag hade täckning för den, eftersom detta var en så liten del av intervjun (hela intervjun går att läsa här). Men min uppgift som journalist och chefredaktör är varken att rangordna intervjuämnen efter den tid vi ägnat åt dem eller att stryka politiker medhårs. Mina uppdragsgivare är Driva Eget läsare, och de vill uppenbarligen veta vad han tycker – det går att läsa på alla kommentarer som strömmat in under artikeln här på webben.

Jag frågade till slut Ann Wolgers vad hon själv tyckte om hans uttalande. Hennes svar var att Mikael Damberg brukar resonera kring de här frågorna. Det är såklart bra att resonera, och Mikael Damberg ska ha cred för att han har åsikter och vågar uttala sig engagerat i olika frågor, men är det inte bättre att fråga företagarna själva? Då får man ju svaret svart på vitt. Jag bjuder gärna in ett gäng av våra äldre läsare som kan berätta varför de inte exporterar eller byter ägare. Jag tror att båda sidor skulle få ut mycket av en sådan träff. Välkomna dit, både Damberg och Wolgers.

LÄS MER: Hela intervjun med Mikael Damberg.