Återhämtande sommartips!

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 2 juli, 2011

En nyligen genomförd undersökning visar på alarmerande nya beteenden hos anställda och framför allt mellanchefer när det gäller stress. Nya tidens smartphones har gjort att man kan vara nåbar och till tjänst ALLTID och det visar sig att framför allt 70-talisterna jobbar både före och efter arbetstid, på semestern och när barnen sover.
När jag hör om den här undersökningen och hör en stressexpert uttala sig på TV4 Nyhetsmorgon känns det lite av ”jaha” – för oss egenföretagare är det här en vardag som vi alltid lever med. Vi jobbar när barnen sover, när andra semesterlediga tittar på Allsång, eller när sommarlediga funderar på vad de ska göra av sin dag.

För att jag själv ska uppnå känslan av att inte jobba, inte vara tillgänglig har jag lärt mig att jag måste göra detta:

 1. Byta miljö – komma hemifrån, det räcker med en löptur i skogen, eller övernatta ett dygn i närheten.
 2. Stänga av min telefon – det är otroligt skönt. Testa det om du inte gjort det.
 3. Inte berätta för någon var jag är eller vad jag gör under en avgränsad period- det ger i alla fall mig en känsla av frihet och stillhet.
 4. Inte öppna posten eller e-posten – när man gör det kommer det alltid leda till att man måste åtgärda något.
 5. Boka in möten och komma överens med partners, klienter och kunder när man träffas nästa gång så behöver man inte vara stand-by.
 6. Ändra telefonsvararmeddelande till ett trevlig meddelande i stil med ”Hej, vad trevligt att du ringer mig. Jag ser framemot att komma tillbaka till dig när jag lyssnar av min telefonsvarare onsdagen den 15 juli” eller något liknande, då vet dom att du inte kommer ringa förrän denna dag och du kan också vara lugn. En del lämnar en brasklapp om att ”vid brådskande ärenden kontakta…” men där måste jag protestera lite för hur brådskande kan det egentligen vara…om man inte är akutsjuksköterska eller jobbar med annan akutvård.

 

Återhämtning är det mest använda och trendiga ordet för att hantera stress. Det är en motverkande kraft som ger dig energi och som innebär att du använder din hjärna och kropp på ett annat sätt än du gör i din daliga verksamhet.

Börja redan idag med att skaffa dig en ny rolig återhämtande aktivitet som du vet får dig ur dina jobbtankar och som kräver en insats, kanske både ekonomiskt, tidsmässigt och känslomässigt. Då kommer du garanterat få bäst resultat.  

Några återhämtande sommartips:

 • Vindsurfa!
 • Segla!
 • Dyk eller simma i havet!
 • Barfotalöpning!
 • Lyssna på P1 Sommar och lär av andras livshistorier
 • Låna och läs böcker från Sveriges alla fantastiska bibliotek!
 • Spela golf!
 • Cykla långt

Nu ska jag återhämta mig och du vet nog vad jag kommer ägna mig åt, när jag vilat ut min arbetshjärna kommer jag fortsätta listan över ”50-i topp lista över företagarens största misstag.”

Maila mig om dina misstag genom att skicka en kommentar nedan!
Vill du boka mig för en föreläsning så skicka ett mail till contact@kubicekboye.com – och så återkommer jag till dig när jag är tillbaka från min återhämtning!