Återigen ska småföretagare straffas för missbruk i offentlig sektor

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 4 oktober, 2014

Varför blir vi småföretagare gång efter gång straffade för den offentliga sektors försyndelser? Vanligen är det politikerna och deras tjänstemän som gör sig skyldiga till olika former av missbruk och så är det småföretagarna som får ta konsekvenserna.

Nu är det dags igen. Den nya regeringen har lovat stoppa missbruket av visstidsanställningar.

Vilka är det som missbrukar visstidsanställningar? Till stor del offentlig sektor och i synnerhet kommunerna.

Jag har sett det på nära håll. Min fru arbetade utan avbrott på visstidsanställningar i åtta år. På samma skola, med anställningsavtal en termin i taget. Bland annat arbetade hon som elevassistent i elva terminer. Och sedan fick hon gå. Pang, bom, utan uppsägningstid.

Om en småföretagare bär sig åt på motsvarande sätt, då kommer facket och visar sig på styva linan. Men när storföretag och offentlighet gör samma sak, då jamsar facket med.

Efter att ha sett missbruket på nära håll, inser jag att reglerna måste skärpas. Men samtidigt är jag övertygad om att de verkliga syndarna går fria. Kommunerna lär hitta på andra sätt att utnyttja människor, allt medan facket tittar bort och lägger kraften på att jaga småföretagare.

Själv skulle jag inte klara av att bära mig så illa åt mot anställda som kommuner gör. Av det enkla skälet att mina anställda också är mina arbetskamrater och vänner. För en kommun är det betydligt enklare, där anställda är anonyma rutor i Excelark.