Att driva eget eller drivas av det egna

Daniel Laurén

Publicerades: 11 december, 2011

Jag vill ställa frågan till alla er som driver företag och vill gärna ha ett ärligt svar. Mitt intryck är att många som driver företag gärna bedyrar det fantastiska i entreprenörskapet, friheten, ansvarat och lyckan när man skapar nöjda kunder åt sig själv i sitt företag. Det är sällan jag får höra om personer som pratar om hur brutalt det kan vara att driva eget företag, skulder, ägarbråk och kunder som är missnöjda. I många fall är företagandet en konsekvens av att sakna andra valmöjligheter. Det fanns helt enkelt ingen annan väg än att prova sina vingar som entreprenör, alternativet var arbetslöshet och inget ekonomiskt stöd. Detta val står många av våra invandrade svenskar för, därav driver många just egna bolag just för att valet att göra något annat saknades.

Jag tycker det är viktigt att reflektera över varför du driver företag och vad du vill uppnå med det. Det finns en risk att man som företagare blir slav i sitt företagande och drivs av företaget snarare än att företaget driver dig. Var står du någonstans i din karriär som entreprenör? Är du verkligen kapten på din skuta eller kör skutan dig? Det finns en bra film om detta med Dustin Hoffman som heter ”Wag The Dog” se den gärna.

Jag kan ärligt säga att jag är stundtals i baksätet och har fullt upp med att försöka ta reda på var mitt företag är på väg och vad jag själv skall göra i företaget. Detta är särskilt svårt i företag som växer snabbt eftersom organisationsutvecklingen har en tendens att gå så mycket snabbare än vad du hade räknat med. VD rollen som var så självklar år ett kanske ställer helt andra krav år tre.

Här är det väldigt viktigt att navigera rätt och vara klar över vad din roll som företagare och entreprenör är och det börjar i vad DU vill och vilket liv DU vill leva. När man bara handlar dvs släcker bränder, arbetar på så finns sällan tid till reflektion. Jag har många personer i min bekantskapskrets som snarare är fast i sitt företagande och försakar familj och hälsa på bekostnad av långa arbetsdagar och ett nära maniskt förhållningssätt till sitt företag. Många av dessa företag går väldigt bra vilket ofta är en konsekvens av att man arbetar hårt och är högt engagerad, men det vinsterna i bolaget låter sig ofta mätas i snabba privata belöningar som dyra ”korta” resor, dyra bilar, klockor i många fall även rent statushöjande åtgärder i bolaget som dyra nya lokaler på fina adresser etc.  Det är väldigt sällan jag hört någon säga; nu går det så bra att jag har råd att rekrytera in en extern VD. 

Vinst i företag är en konsekvens av att man gör något bra för sina kunder och att man driver en sund verksamhet. En osund verksamhet tjänar inte pengar det kan aldrig gå på lång sikt då hur fin produkt man än har. Se på SAAB t.ex. Vinsten skall sedan primärt återinvesteras eller behållas för sämre tider. Viss vinst kan om mycket annat är uppfyllt delas ut.

Därför vill jag utmana dig som driver bolag i att svara på frågan var du är någonstans på denna skala av att driva eller drivas av?

Ha en fortsatt trevlig helg!